Prognoza meteo pe 3 luni: când şi unde loveşte iarna grea. Câte viscole se anunţă în ianuarie, cât de cald va fi în martie

December 26, 2017
868 Views

Lunile ianuarie şi februarie vor fi caracterizate de o vreme cu temperaturi şi precipitaţii apropiate de normalul perioadei, fără a exclude perioadele cu ger, în timp ce în prima lună de primăvară, în sud-estul ţării se vor înregiatra şi 15 grade.
Ploile vor fi excedentare în cea mai marte parte a ţării, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul ianuarie – martie 2018, publicată de AdministraÅ£ia NaÅ£ională de Meteorologie (ANM).

În prima lună a anului 2018, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi în general apropiate de normal, posibil local mai ridicate în sud-est, sud şi vest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna ianuarie este de -2,1 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează valori medii de temperatură de până la două grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la un grad Celsius în Banat. În rest, temperaturile vor oscila, în medie, între -6 şi zero grade Celsius. Meteorologul RTV Silviu Grigore a explicat că, în luna ianuarie, vor exista mai multe invazii de aer cald ce vor duce la temperaturi mai ridicate faţă de normalul perioadei, fără a exclude episoade de ger.
Cantităţile totale de precipitaţii, în luna ianuarie, vor fi apropiate de mediile climatologice în est şi sud-est şi excedentare în restul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 33,6 litri/metru pătrat pentru luna ianuarie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş, de până la 74 l/mp, Oltenia (până la 57 l/mp), Crişana şi Banat (până la 54 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova şi Dobrogea, între 14 şi 31 l/mp.

Frig în Transilvania în februarie
ÃŽn februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei ÅŸi Moldovei (între -5 ÅŸi 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea ÅŸi Banat, ÅŸi vor fi cuprinse între 0 ÅŸi două grade Celsius. “Temperaturile din luna februarie se vor încadra în estimările sezoniere, însă nu sunt excluse episoade de viscol. PrecipitaÅ£iile în zonele de vest ÅŸi centru vor fi peste valorile normale, în timp ce zona de sud valorile precipitaÅ£iilor vor fi destul de reduce”, a mai declarat meteorologul Silviu Grigore.
Precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi vestice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Media climatologică pentru luna februarie este stabilită la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp), Transilvania şi Muntenia (până la 39 l/mp). În Dobrogea se cor consemna precipitaţii între 13 şi 26 l/mp.

Martie, lună de tranziţie
Potrivit ANM, în martie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale ÅŸi nord-estice, dar ÅŸi mai ridicate în sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situează la 3,5 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 3 ÅŸi 7 grade Celsius, în Banat ÅŸi Oltenia, între 3 ÅŸi 6 grade în Muntenia, CriÅŸana ÅŸi Dobrogea, între 0 ÅŸi 5 grade în Transilvania ÅŸi între minus un grad ÅŸi 5 grade Celsius, în Moldova. “Martie fiind o lună de tranziÅ£ie vom vedea o intensitate mai mare a aerului polar în zonele din nordul ÅŸi centrul ţării, însă vor exista valuri de aer cald în Dobrogea ÅŸi partea de sud-est a ţării. ÃŽn Dobrogea ne vom putea aÅŸtepta chiar la temperaturi de peste 15 grade”, a explicat Silviu Grigore.
Pe de altă parte, precipitaÅ£iile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, faţă de cele stabilite prin măsurători la 38,3 l/mp. ÃŽn zona MaramureÅŸului, cantităţile medii de precipitaÅ£ii ar putea ajunge la 60 l/mp, în Oltenia la 59 l/mp, iar în Transilvania ÅŸi CriÅŸana – până la 54 l/mp ÅŸi în Banat, de până la 53 l/mp. Totodată, în Moldova cantităţile de precipitaÅ£ii sunt estimate între 24 ÅŸi 36 l/mp, iar în Dobrogea între 17 ÅŸi 39 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Leave A Comment

%d bloggers like this: