Proiectul de buget pentru anul viitor, dezbătut astăzi în plenul reunit al Parlamentului

December 18, 2017
543 Views

Plenul reunit al Parlamentului începe astăzi dezbaterea proiectului de buget de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, după ce vineri a fost adoptat în Comisiile reunite de buget – finanţe ale Parlamentului, cu 17 voturi “pentru” şi 14 “împotrivă”.Conform calendarului dezbaterilor, votul final este programat într-o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în 21 decembrie.
Proiectul de buget de stat pe anul 2018 este în analiza Administraţiei prezidenţiale, iar atunci când va fi aprobat de Parlament, preşedintele României se va exprima asupra lui.
”Bugetul în forma de proiect – că altceva nu avem – se află la noi în analiză şi în acest moment nu m-aş exprima asupra acestei chestiuni, dar în momentul în care vom avea un buget aprobat de Parlament, mă voi referi la această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis.
În opinia liderului PNL, Ludovic Orban, bugetul pe anul viitor este unul care nu va creşte salariile şi pensiile românilor, iar în săptămâna care urmează “nu-şi au locul” dezbaterile pe legile justiţiei, ci este mai important bugetul de stat şi discutarea amendamentelor depuse de opoziţie.
“Este un buget prin care nu cresc veniturile oamenilor, nu cresc salariile nici în sectorul privat, nici în sectorul public. Ce să mai vorbim de promisiunea de creştere cu 25% (a salariilor – n.r.), care nu este onorată. De asemenea, nu cresc pensiile, este un buget care nu are un fundament serios şi nu înţelegem unde se risipeşte creşterea economică atât din acest an, cât şi creşterea economică prognozată pe anul viitor, de 5,5%. (…) Din păcate, toate amendamentele de fond care au fost formulate de PNL au picat în Comisia de buget – finanţe. Singurul amendament adoptat a fost cel legat de acordarea intergrală a impozitului pe venit către autorităţile locale, pentru a împiedica jaful pus la cale de Guvern împotriva bugetelor locale. Acest amendament a trecut în Comisia de buget – finanţe şi tragem nădejde că o să treacă şi de plenul Camerelor reunite. Guvernul actual a făcut o gaură imensă în bugetele locale – peste un miliard de euro”, a spus Orban.

Leave A Comment

%d bloggers like this: