Unitatile administrativ-teritoriale au un excedent bugetar de 13 miliarde de lei in 2017, bani care sunt blocati

December 16, 2017
753 Views

Unităţile administrativ-teritoriale (UAT) au un excedent bugetar care creşte de la un an la altul şi a ajuns anul trecut la 13 miliarde de lei, bani care sunt blocaţi şi nu produc nimic, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, în cadrul discuţiilor privind proiectul de buget pentru anul viitor din comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care, anterior, în aceeaşi şedinţă, Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, a arătat că bugetele locale vor pierde 5 miliarde de lei prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Parlamentarii i-au cerut ministrului un punct de vedere referitor la acest subiect.

“S-au făcut multe simulări pentru a găsi o formulă cât mai optimă, să încercăm să găsim un echilibru la nivelul tuturor UAT-urilor privind fondul de echilibrare şi finanţarea acestora de la bugetul de stat. Propunerea noastră vine în ideea în care pe baza simulărilor, marea majoritate a UAT-urilor vor avea de câştigat şi sunt avantajate, în ideea faptului că excedentul a crescut la nivelul autorităţilor locale cu câteva miliarde de la an la an şi vreau să menţionez că doar în 2017 a crescut cu 2 miliarde şi înseamnă 13 miliarde care practic stau blocate şi nu produc niciun leu, nici măcar dobânzi, iar aceşti bani ar fi trebuit să se găsească în economie. Nu putem să acceptăm ca de la an la an excedentul autorităţilor locale să crească, iar acest excedent este construit şi pe sume de la bugetul de stat, care nu au fost cheltuite până la finele anului. Deci avem 13 miliarde neutilizaţi şi vrem să venim şi cu alţi bani pe care să-i alocăm, cu acelaşi risc de a fi neutilizaţi“, a arătat ministrul.

Potrivit propunerii acestuia, proiectele finanţare din fonduri europene ar urma să nu mai fie scăzute din excedent.

Leave A Comment

%d bloggers like this: