Consumul a trei ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces prematur

December 11, 2017
716 Views

Consumul a trei-patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces prematur faţă de cei care nu consumă cafea, sugerează analizele care provin de la peste 200 de studii.
Consumul de cafea este mai probabil sa aibă beneficii pentru sănătate decât să-i dăuneze, spun cercetatorii de la BMJ, o revistă medicală britanică cu filiale în 8 ţări ale lumii.
Aceştia au analizat dovezi din peste 200 de studii şi au constat că consumul a trei-patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de deces şi de a avea boli de inimă în comparaţie cu cei care nu consumă cafea, relatează Science Daily.
De asemenea, consumul de cafea este asociat cu un risc mai scăzut al unor forme de cancer, diabet, boli hepatice şi demenţă.
Cu toate acestea, se spune că aportul de cafea în timpul sarcinii poate fi asociat cu anumite efecte negative şi poate fi legat de un risc foarte mic de fracturi la femei.
Rezultatele a peste 200 de studii
Studiile incluse au utilizat în principal date observaţionale, care au furnizat dovezi de calitate inferioară, astfel încât nu se pot trage concluzii clare despre cauză şi efect, însă concluziile acestora susţin alte recenzii şi studii recente privind consumul de cafea. Ca atare, spun cercetătorii, excluzând sarcina şi femeile cu risc de fracturi, „consumul de cafea pare să fie sigur în cadrul modelelor de consum obişnuite”.
Cafeaua este una dintre cele mai frecvent consumate băuturi din întreaga lume şi ar putea avea beneficii pozitive pentru sănătate. Dar dovezile existente sunt de calitate inferioară, provin din cercetarea observaţională şi sunt necesare studii controlate pentru a consolida dovezile beneficiilor. Pentru a înţelege mai bine efectele consumului de cafea asupra sănătăţii, o echipă condusa de dr. Robin Poole, specialist în domeniul sănătăţii publice la Universitatea din Southampton, şi formată din colaboratori de la Universitatea din Edinburgh, a realizat o „analiza umbrelă” a 201 studii care au agregat date din cercetarea observaţională şi 17 studii care au agregat date din studii clinice din toată lumea.
Studiul „umbrelă” analizează toate datele obţinute anterior de către cercetători şi oferă un sumar al acestora pe un anumit subiect.
Efecte benefice
Consumul de cafea a fost asociat în mod constant cu un risc mai scăzut de deces din toate cauzele şi din cauza unor boli cardiace. Cea mai mare reducere a riscului relativ de deces s-a constatat în cazul celor care consumă trei ceşti pe zi, comparativ cu cei care nu consumă cafea deloc. Creşterea consumului la mai mult de trei ceşti pe zi nu a fost asociată cu rezultate negative, dar efectul benefic a fost mai puţin pronunţat.

Leave A Comment

%d bloggers like this: