Acum 3 ani -Inaugurarea Muzeului “Poarta de su’ Feleac” ( video exclusiv)

December 7, 2017
904 Views

 

Acum 3 ani -Inaugurarea Muzeului “Poarta de su’ Feleac”

Clujeanul Gheorghe Căpuşan şi-a amenajat în propria casă un muzeu ţărănesc pe care îl inaugurează de ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.

Gheorghe Căpuşan i căruia prietenii şi vecini îi zic Ghiţă impreuna cu sotia sa , îşi ved  visul cu ochii:deschiderea muzeului amenajat în propria-i gospodărie cu piese culese de-a lungul anilor. Şi ca să fie un moment cu totul special, clujeanul, un tradiţionalist convins, vrea ca ziua de naştere a muzeului său să fie legată de ziua de naştere a poetului naţional, Mihai Eminescu.

„Omul fără prieteni e ca un corp fără suflet. Cărămidă peste cărămidă face castelul mare. Aici se intră cu drag şi se iese cu drag“, scrie, încrustat în lemn, pe poarta maramureşeană de la intrare în gospodăria sa.

Muzeul amenajat în două încăperi din gospodăria sa, ridicată cum altfel decât în stil tradiţional, are şi o denumire pe măsură, dar şi o pagină pe Facebook:„Poarta de su’ Feleac“, după numele dealului ce oferă o superbă panoramă asupra Clujului şi e nelipsit din cântecele interpreţilor de muzică populară din zonă.

Acolo au avut loc, până acum, două obiceiuri tradiţionale:o şezătoare şi un tăiat de porc. „Poarta de su’ Feleac“ se află la numărul 20 din Colonia Sopor, un cartier mai nou al Clujului, la vreo 4 kilometri de oraş, un loc doar cu case şi multă linişte, ceea ce te face să crezi că eşti la ţară.

Sa revedem imaginile de acum 3 ani -video exclusiv cluj-am.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: