Documentar : Jimi Hendrix – 75 de ani de la nașterea celebrului chitarist

November 27, 2017
1,483 Views

James Marshall ”Jimi” Hendrix (Johnny Allen Hendrix) s-a născut la 27 noiembrie 1942. A învățat să cânte la chitară la vârsta de 12 ani, pe când copilărea în Seattle, Washington, fiind influențat de legendele blues B.B. King și Robert Johnson. La început a cântat pentru formații locale.
În 1959, la 17 ani, s-a înrolat în Air Force, unde a servit ca parașutist până când, în urma unei accidentări, ”cariera” sa militară s-a încheiat. Până în 1963 el cântase pentru Little Richard, The Isley Brothers, Wilson Pickett, Jackie Wilson, ca al doilea chitarist sau chitarist de rezervă. Deși era stângaci, a cântat cu chitara pentru dreptaci, folosind-o răsturnată. Nu și-a încercat șansele de unul singur până în 1965, după ce l-a ascultat pe Bob Dylan cântând, potrivit site-ului www.thefamouspeople.com.
La început a cântat blues în cluburi din Greenwich Village, New York, sub numele Jimmy James, trupa sa numindu-se Blue Flames. Muzicieni din tot orașul veneau să-l vadă cântând, iar unul dintre ei, aflat în vizită în oraș, era basistul trupei Animals — Chas Chandler. Impresionat, Chandler l-a convins pe Jimi să se mute în Anglia, promițându-i că-l va face faimos. În Anglia, Chandler a devenit managerul lui Hendrix, i-a adus un basist — Noel Redding și un baterist — Mitch Mitchell, formând astfel Jimi Hendrix Experience. Trio-ul a urcat foarte repede culmile succesului în SUA și Marea Britanie, unde piesele ”Hey Joe”, ”Purple Haze”,” The Wind Cries Mary” au ajuns în Top 10 în prima jumătate a anului 1967. Albumul de debut al lui Jimi împreună cu Experience, intitulat ”Are You Experienced?”, a fost lansat, inițial, doar în Anglia, la începutul anului 1967, conform site-ului artistului, www.jimihendrix.com.
Acest album a demonstrat nu doar calitățile de chitarist de excepție ale lui Hendrix, ci și abilitatea sa de a scrie versuri. În iunie 1967, s-a întors în America pentru a participa la Monterey Pop Festival, unde a trebuit să cânte după un show de zile mari făcut de cei de la The Who. După ce publicul l-a privit pe Peter Townsend (The Who) distrugându-și chitara pe scenă, ridicând astfel miza spectacolului, Jimi a încheiat dând foc chitarei sale.
A cântat în turnee prin Statele Unite, deschizând concertele pentru mai multe trupe. Apoi a început propriul turneu. Albumul ”Are You Experienced?”, deși a fost lansat în SUA într-o versiune diferită de versiunea lansată în Anglia, s-a bucurat de un succes uriaș. Hendrix a înregistrat doar trei albume concepute în studio — ”Are You Experienced?”, ”Axis: Bold As Love”, lansat în 1968, și dublul LP ”ELectric Ladyland”, înregistrat tot în 1968. Ultimul album aducea ceva nou în lumea muzicii prin folosirea inedită a înregistrărilor pe post de instrument, cu ajutorul inginerului de sunet Eddie Kramer, precizează site-ul www.jimihendrix.com.
La începutul anului 1969, Jimi a desființat The Jimi Hendrix Experience. În luna august a cântat la închiderea celebrului festival de la Woodstock, unde a concertat cu Band Of Gypsies, pe care a format-o special pentru acest concert împreună cu bateristul Buddy Miles și basistul Billy Cox. Memorabilă rămâne versiunea în care a cântat ”The Star Spangled Banner”, la reprezentația sa de la Woodstock. În formatul acesta, a lansat un album de înregistrări live. La scurt timp, The Experience s-a reunit, însă nu pentru mult timp. Rămas singur din nou, Hendrix a înregistrat noi piese, fără să planifice lansarea unui nou album.
La mijlocul anului 1970, Hendrix i-a adus din nou pe Mitchell și Cox pentru a începe înregistrările unui nou dublu album, pe care Jimi intenționa să-l intituleze ”First Rays Of the New Rising Sun”. Mai multe piese erau deja înregistrate pentru noul album, dar Hendrix a murit în 18 septembrie 1970, iar albumul nu a fost finalizat. Jimi Hendrix a înregistrat o cantitate uriașă de material nelansat în timpul vieții sale, material ce a fost motiv al unei lungi dispute în tribunal.

Leave A Comment

%d bloggers like this: