Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

November 25, 2017
606 Views

La 25 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 20 decembrie 1993, prin rezoluția 48/104, Declarația privind eliminarea violenței împotriva femeilor. Comunitatea internațională și societatea civilă au stabilit că nu există circumstanțe atenuante pentru violența împotriva femeilor și fetelor. Acest act criminal și inacceptabil reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Totodată, efectul dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, reprezentând un alt obstacol în eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, menținerea păcii și securității în lume.

La 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția din 54/134 a stabilit marcarea în fiecare an, la 25 noiembrie, a Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizația Națiunilor Unite a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme, se arată pe site-ul oficial al ONU.

Activiștii pentru drepturile femeii marchează ziua de 25 noiembrie ca o zi împotriva violenței începând din 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1960, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor, potrivit aceleiași surse.

Una dintre provocările majore cu care se confruntă, astăzi, eforturile de prevenire și de oprire a violenței împotriva femeilor și fetelor la nivel mondial este deficitul substanțial de finanțare. Ca urmare, lipsesc resursele pentru inițiativele de prevenire și de încetare a violenței împotriva femeilor și fetelor. Obiectivele privind Dezvoltarea Durabilă, care au ca țintă, printre altele, stoparea violenței împotriva femeilor și fetelor, oferă o promisiune imensă, dar trebuie să fie finanțate în mod adecvat pentru a aduce schimbări reale și semnificative în viața femeilor și a fetelor.

În acest sens, în acest an, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite au lansat Inițiativa Spotlight pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor. O altă inițiativă care a ajutat la expunerea acestui flagel este campania ”UNiTE pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor” lansată în 2008 de către secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care este susținută, în prezent, de succesorul său, António Guterres.

Leave A Comment

%d bloggers like this: