Intalnire Tise -Ciceo pe pista Aeroportului Cluj

November 22, 2017
1,012 Views

Ieri a avut loc intalnirea Tise -Ciceo pe pista Aeroportului Cluj

“Ca urmare a solicitării venite din partea președintelui Consiliului Județean Cluj de efectuare a unei vizite pe amplasamentul obiectivului de investiții  pistă de decolare-aterizare și suprafețele de mișcare aferente, precum și a obiectivului platformă de staționare aeronave și suprafețe de handling aferente, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a manifestat toată deschiderea pentru organizarea vizitei solicitate.

Astfel, vizita a început la ora 11.00 și la ea au participat președintele, cei doi vicepreședinți și aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj, o parte a consilierilor județeni, precum și reprezentanții Aeroportului.

În cadrul acesteia, a fost vizitat amplasamentul pistei de decolare-aterizare, a suprafețelor de mișcare aferente, precum și noile lucrări care se desfășoară la obiectivul de investiții „Platformă de staționare aeronave și suprafețe de handling aferente”.

Menționăm că obiectivul de investiții „Pistă de decolare-aterizare de 3500m Etapa I și suprafețe de mișcare aferente la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca” a fost expertizat tehnic la solicitarea Consiliului Județean Cluj, imediat după terminarea lucrărilor, în anul 2013, expertiză care a atestat conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate.

Pista de decolare-aterizare a Aeroportului îndeplinește toate condițiile de desfășurarea a activității de trafic aerian în condiții de siguranță și securitate, fiind certificată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (A.A.C.R.). De asemenea, la toate acestea se adaugă și aprecierile pozitive primite din partea tuturor companiilor aeriene care efectuează zboruri pe Aeroportul Internațional Cluj” arata reprezentantii Aeroportului Cluj

Între cei prezenţi la întâlnire s-au numărat vicepreşedintii CJ Marius Manzat si Vakar Istvan, consilierii judeţeni Cristian Haiduc,Les Mariana ,Pop Ligia, Dorel Secară, Giulian Groşan, Petre Pop, Marinela Marc, Vladimir Mătuşan, , Marinel Andro, Oprea Laurentiu,. La aeroport, din aparatul Consiliului Judeţean, au ajuns Mariana Raţiu, Simona Gaci şi Claudiu Salanţă, diriginti de santier , proiectanti ,reprezentant al Consiliului de Administratie. Toţi au fost invitaţi la VIP Lounge de către David Ciceo, directorul aeroportului, şi Iuliu Pop, directorul economic, tehnic , marcheting ,şeful operaţional.

În final, şefii celor două instituţii au dat declaraţii presei.

“Ceea ce am spus eu, practic se constată. S-au identificat acele fisuri în pistă, am identificat şi acele exploatări de pietriş de pe platformele aferente, platfomei care a fost terminată în mod absolut ilegal. De asemenea, am constatat pe pista nou făcută, care este în garanţie, anumite crăpături care vor trebui reparate fie pe banii constructorilor, fie din alţi bani. Ce este clar, este că vom solicita o expertiză pentru a vedea exact care este calitatea pistei, cum a fost ea folosită, care este rezistenţa ei mai departe pentru că după ce ea iese din garanţie, va trebui să o preluăm în domeniul public al judeţului şi vom răspunde pentru tot ce este acolo. Este clar că o pistă făcută de trei ani nu avea voie să aibă aceste fisuri, este clar că lucrările pe anumite zone nu sunt de calitatea dorită. Comisia de recepţie va fi trimisă în regim de urgenţă. Cea ce vă asigur eu este că pista şi Apron 2 nu vor putea fi preluate în patrimoniul judeţului până când ele nu sunt conforme cu proiectul tehnic care a fost licitat. Dacă pentru aceasta se impune darea în judecată a constructului sau recuperarea din garanţie, dacă se impun alte măsuri, inclusiv plângeri penale, le vom face, însă ea nu va fi preluată atâta timp cât ea nu este conformă.

(…) Eu cred că atâta timp cât s-au cheltuit 50 de milioane de euro pe această pistă şi ea nu este ieşită din garanţie şi are deja anumite probleme, cred că trebuie să luăm măsuri de îndată.

(…) Nimeni nu vrea să saboteze aeroportul. Tot ceea ce vedeţi aici s-a făcut din banii clujenilor, toţi aceşti bani au fost alocaţi de consilierii judeţeni, nu de angajaţii aeroportului. Faptul că noi am investit peste 100 de milioane de euro, acest lucru a dus la o dezvoltare a aeroportului şi implicit a numărului de angajaţi. Altminteri, aeroportul avea vreo 30 de angajaţi, acum are 300”, a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj pentru ziua de cluj.

“Apreciem vizita consilierilor judeţeni de astăzi de la aeroport. Consiliul Judeţean Cluj şi consilierii au susţinut permanent dezvoltarea aeroportului. După cum se cunoaşte, în 2017 avem 1milion de pasageri în plus faţă de 2016, cu sprijinul Consiliului Judeţean vom continua dezvoltarea, avem o ţintă de 7 milioane de pasageri în 2030. Problemele pe care le are pista sunt absolut minore, bineînţeles că toate trebuie rezolvate în perioada de garanţie. Toate zborurile se desfăşoară în deplină siguranţă, este cea mai bună pistă din România”, a declarat directorul aeroportului Cluj, David Ciceo.

In final Comisia de receptie , care va fi formata din specialisti de la Consiliul Judetean si Aeroportul Cluj ,vor face masuratorile necesare si concluziile /recomandarile specifice pentru a se putea receptiona lucrarea de investitii -pista de 2100 m si platformele aferente .

Leave A Comment

%d bloggers like this: