Valentin Lazea (BNR): Trecerea la impozitarea progresivă va forța economia României să devină competitivă prin calitate

November 13, 2017
401 Views

Trecerea la impozitarea progresivă va forța economia României să devină competitivă prin calitate și personalizare a produselor și serviciilor sale, chiar dacă într-o primă etapă va pierde din competitivitatea fiscală, susține economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.

“Globalizarea veniturilor și impozitul progresiv sunt două fațete ale aceleiași medalii, astfel încât trebuie abordate împreună. Aceasta, deoarece prin cumularea diverselor venituri încasate de un individ se obține o imagine mai corectă asupra capacității sale de plată, iar în al doilea rând, deoarece prin aplicarea unui impozit progresiv cei care câștigă cumulat mai mult ar fi aruncați într-o treaptă de impozitare superioară, pentru veniturile care depășesc un anumit plafon”, a declarat pentru AGERPRES Valentin Lazea.

Potrivit sursei citate, acest mod de impozitare a funcționat cu succes în Romania, în perioada 2001 — 2004, când economia se pregătea să intre în UE și când se realizau “reforme structurale serioase”.

Acesta a menționat că pregătirea aplicării impozitării progresive fusese făcută de guvernul anterior, în perioada 1997 — 2000, și chiar dacă în anul 2000 noul Guvern avea o coloratură politică diferită, a avut înțelepciunea să preia din reformele predecesorului său.

Economistul șef al BNR susține că trecerea la cota unică de impozitare, începând cu anul 2005, a fost generată de concurența fiscală a altor state din zonă, care trecuseră la cota unică sau aveau intenția de a trece.

Leave A Comment

%d bloggers like this: