Ziua Veteranilor

November 11, 2017
828 Views

Ziua Veteranilor este celebrată la 11 noiembrie, dată ce marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial și cunoscută anterior ca “Zi a Armistițiului”.

La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistițiul semnat, câteva ore mai devreme, de forțele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului, menționează site-ul www.mairie-margnylescompiegne.fr.

Această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, precum și în state europene. România s-a alăturat acestor state în anul 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că “în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.

Potrivit unui Comunicat de presă al MApN din 10 noiembrie 2014, pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, acesta fiind primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan. Sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 “Războieni” (“Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. Cei doi au fost înaintați, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorați cu “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.

În țara noastră, se sărbătorește și Ziua veteranilor de război, la 29 aprilie, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

Leave A Comment

%d bloggers like this: