PSD, ALDE și UDMR au decis: Romania poate avea presedinte condamnat penal

October 30, 2017
42,531 Views

Comisia juridică a Senatului a respins, luni, un proiect de lege propus de PNL si USR care interzicea persoanelor condamnate penal să candideze pentru funcția de președinte al României.

Senatorii-juriști au dezbătut, luni, proiectul de lege – depus de mai mulți parlamentari PNL și USR – de modificare a Legii nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României.

Propunerea legislativă, depusă la Senat pe 16 mai 2017, stabilea două interdicții pentru cei care vor să intre în cursa pentru prezidențiale:

1) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca președinte al României.

2) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive”.

Constituția României spune la articolul 37, intitulat „Dreptul de a fi ales”:

1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art. 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alineatul (3).

2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

Prin votul senatorilor PSD, ALDE și UDMR, Comisia juridică a respins proiectul PNL-USR (cu șapte voturi „împotrivă” și patru voturi „pentru”).

În favoarea interdicției ca persoanele condamnate să candideze la funcția de președinte al României au votat senatorii PNL Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu și Iancu Caracota, precum și senatorul USR George Edward Dircă.

Din Comisia juridică mai fac parte senatorii PSD Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae, Adrian Nicolae Diaconu, Tit-Liviu Brăiloiu și Marian Pavel, precum și senatorul ALDE Ionuț Sibinescu și senatorul UDMR Csaszar Karoly-Zsolt.

Proiectul PNL-USR a primit anterior aviz negativ din partea Comisiei pentru administrație publică. După votul din plenul Senatului, proiectul va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților.

2 Comments

  1. dumitru said: "INTREBARE EXISTENTIALA: Mai exista romani frumosi la minte si la suflet care sa doreasca Pacea si Concordia intre romani? Daca mai exista, ii anunt ca primilor trei demnitari ai Tarii, Iohannis, Tariceanu si Dragnea, le-am prezentat in data de 13-10-2017 un APEL, cu numerele de inregistrare 20.326 (la Cotroceni), 2.593/A (la Senat) si 4.612 (la Camera Dep.) care contine atat SOLUTIA cat si modalitatea prin care se poate instaura Pacea si Concordia intre romani! SOLUTIA este un juramant implicativ care trebuie asumat de toti cei alesi sau numiti, aflati in slujba semenilor, de la Presedinte si pana la ultimul functionar public! Primilor trei demnitari ai Tarii le-am solicitat sa accepte “sacrificiul” de-a fi “imunizati” impotriva abuzurilor si a faptelor de coruptie cu ajutorul juramantului implicativ. Cei ce se indoiesc de adevarul celor afirmate mai sus, sa verifice pe ei insisi, daca depunand un juramant implicativ ar mai putea corupe, cerand subordonatilor sa actioneze in afara adevarului si a cadrului reglementat , sau daca ei ar mai putea fi corupti, dand curs unor asemenea solicitari?! Romanii frumosi la minte si la suflet vor exprima opinii in legatura cu juramantul implicativ, NUMAI dupa ce vor verifica daca ei si l-ar putea incalca sau nu! Juramantul implicativ este prezentat in blogspot-ul "Dreptate pentru toti"! Orice roman si orice jurnalist are dreptul, si chiar datoria, sa solicite celor trei demnitari sa-si prezinte optiunea fata de solicitarea ce li s-a prezentat! In acest fel romanii vor sti daca primii trei demnitari ai Tarii sunt frumosi la minte si la suflet, sau ..sunt tradatori!".
  2. Dan Garceag said: "Suntem o tara de , HOTI&MAFIOTI , MA REFER ACOLO IN GUVERN , CACI PESTELE DE LA CAP SE STRICA , SUNTEM O TARA CA SI CEI DIN LUMEA 3-A , NE VOM TREZI , ATUNCI CAND VOM AJUNGE IN SIT, CELOR DIN ECUADOR ,( UN GUVERN CU POLITICIENI LA FEL DE CORUPTI ) , Poate nu intamplator livache dreacnea are prieteni si proprietati in Brazilia , o tara cu politicieni la fel de corupti ca la noi Adica ,cu alte cuvinte ,,CINE SE ASEAMANA SE ADUNA ,,,SI CE ESTE MAI TRIST , ESTE FAPTUL CA ; TOATE ACESTE TARI AU ,BOGATII IMENSE ,PETROL , GAZE, AUR ETC, DAR POPORUL TRIESTE IN SARACIE CRUNTA , DATORITA HOTIEI POLITICIENILOR SI A UNUI SIST. DE EDUCATIE F. SLAB . JAPONIA STA PE STNCA SI NU AU BOGATII , DAR AU CEL MAI PERFORMANT SIST. DE EDUCATIE DIN LUME ,, CONCLUZIA ? OAMENI BUNI ????".

Leave A Comment

%d bloggers like this: