TETAROM


 

Ne gasiti pe Facebook.

Produsele tradiționale românești sunt bune, dar scumpe. Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti

 
S-a mai adăugat o zi în calendarul sărbătorilor. 10 octombrie este Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti. La prima vedere, amintește de Ziua Recoltei din anii '80, dar acum vedetele sunt zacusca, brânzeturile, cârnații, jumările sau mierea, plus fructele şi legumele. Dar, atenție, ce e bun e și scump. A constatat-o chiar ministrul Agriculturii.
Mușchi afumat, brânză în coajă de brad, cașcaval cu trei feluri de piper, tobă de casă, plăcinte cu dovleac, prăjituri și multe alte bunătăți. Toate au fost întinse pe tarabe frumos ornate cu dovleci, porumb sau ștergare cusute de mâini dibace special pentru această zi de sărbătoare.
Ministrul Agriculturii s-a ambiționat și s-a oprit la fiecare dintre cei o sută de producători veniți în Capitală.
Producătorii vor de la minister subvenții consistente, la fel cum primesc colegii lor din alte state europene, bani cu care să poată face mai mult decât o producție de subzistență.
Prețurile alimentelor autohtone sunt destul de mari, dar românii le preferă.
Un ultim studiu arată că produsele românești din Ardeal și Moldova sunt cele mai apreciate. Românii le cumpără pentru calitatea lor, ca să-i încurajeze pe micii producători și pentru că au încredere în etichete. Sunt însă și producători care stau cu marfa pe marginea drumului.
Țara noastră are patru produse recunoscute la nivel european: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești și Novacul Afumat din Țara Bârsei.