TETAROM


 

Ne gasiti pe Facebook.

Temperaturi în limitele mediilor multianuale și precipitații în general excedentare, în intervalul octombrie - decembrie (ANM)

 
Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme ce se va încadra, în general, în limitele normale ale perioadei, în timp ce la nivelul precipitațiilor acestea se anunță excedentare, raportat la media multianuală a fiecărei luni, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul octombrie - decembrie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
 
În octombrie, temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, în sud, sud-est și local în vest, dar și apropiate de normal în restul țării. Măsurătorile de specialitate relevă o medie multianuală lunară pentru a doua lună de toamnă de 9,6 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 14 grade Celsius în Dobrogea, de până la 13 grade în Banat, respectiv de până la 12 grade în Oltenia, Muntenia și Moldova.
 
De asemenea, la nivelul aceleiași luni, precipitațiile totale vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, cu excepția regiunilor centrale, vestice și estice, unde local acestea vor avea o tendință spre excedent. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna octombrie este stabilită la 43,5 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Oltenia (până la 70 l/mp) și Maramureș (până la 68 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 41 l/mp).
 
Pentru luna noiembrie, meteorologii estimează temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest, și vor fi apropiate de normal în restul regiunilor. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între zero și 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.
 
Cantitățile totale de precipitații se vor situa, în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare în regiunile centrale, adică peste norma stabilită la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureș (până la 77 l/mp) și Crișana (până la 63 l/mp). La polul opus se află Moldova, cu cantități de apă cuprinse între 23 și 36 l/mp.
 
Potrivit ANM, în prima lună de iarnă a acestui an, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la—0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul țării. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—5 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și trei grade Celsius, în Dobrogea.
 
Pe de altă parte, precipitațiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale și sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM. În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, în Banat și Crișana (până la 70 l/mp), iar în Dobrogea și Moldova, cel mult 40 l/mp.
 
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.
 

3 din 4 oameni îşi judecă prietenii pe baza profilului de Facebook. De ce purtăm „masca perfecţiunii” pe Facebook?

 
Studiile arată că peste 75% dintre internauţi recunosc că îşi “confectionează” în Social Media viaţă, astfel încât să pară mai interesantă şi mai aventuroasă. Totodată, 3 oameni din 4 îşi judecă prietenii şi colegii pe bază profilelor lor de Facebook, Snapchat sau Instagram, iar jumătate dintre aceştia postează imagini frumoase doar pentru a provocă gelozie între prieteni şi familie.
 
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fondatorul Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), de cele mai multe ori alegem să purtăm şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe Facebook, “masca perfectiunii” şi punem o barieră emoţională între noi şi cei din jur, deoarece nu vrem să scoatem în evidenţa slăbiciunile noastre. Astfel, lumea va vedea doar aspectele pozitive din viaţă noastră, mereu zâmbind şi fericiţi, şi ne va trata că pe un supraom care are puterea de a rezolva problemele vieţii. Lumea nu ştie că şi noi plângem, că şi pe noi ne doare şi va caută la noi secretul “perfecţiunii” sau doar va deveni geloşi pe viaţa noastră “perfectă”. În realitate, întreg acest joc este o mare minciună, în urmă căruia mulţi dintre noi vom ajunge să experimentăm depresia în cele mai diverse forme, fie că este vorba de viaţă reală sau de mediul virtual.
 
...
Cititi mai multe pe www.descopera.ro

Sistemul "Alert", funcţional în câteva săptămâni. Cum va funcţiona şi ce informaţii vor fi transmise pe telefon care să alerteze populaţia în cazul calamităţilor

 
Mesajele de pe sistemul "Alert" vor ajunge în cel mult un minut de la emiterea lor pe toate telefoanele din raza vizată de o calamitate, nu doar pe dispozitivele smartphone. Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat vineri că sistemul va transmite doar mesaje care vizează situaţii grave. Premierul Mihai Tudose a avut, vineri, o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), cei ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), dar şi cu operatorii de telefonie, pe „Sistem Alert”.
 
"Alert" de la Guvern ar putea fi funcţional în câteva săptămâni. Cum va funcţiona acesta şi ce informaţii vor primi oamenii pe telefon
Costurile finale pentru implementarea acestui sistem pot ajunge până la patru milioane de euro, iar atribuirea va fi una directă.
 
"Pe partea noastră este posibil să intrăm pe procedura de urgenţă, nu este vorba despre sume exorbitante, ci de o chestiune care trebuie implementată rapid. Suma poate să fie de la un milion de euro şi să se termine la 3-4 milioane. Suma se defineşte de soluţia finală", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, după întâlnirea de la Palatul Victoria dintre premierul Mihai Tudose şi reprezentanţii IGSU, ANCOM, STS şi ai celor patru companii de telefonie mobilă.
 
Arafat a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va şti exact în cât timp poate fi implementat sistemul de alertă.
"Pe astfel de sistem nu e bine să dai zeci de alerte pe zi. Dacă fiecare alertă e dată pe sistem, populaţia nu mai reactionează la el. Trebuie definit care a pragul de la care se dă alertă. Va fi un centralizator care da alertele, acesta e IGSU şi poate coborî la nivel de inspectorate judeţene, dacă e o problemă locală, asta în baza unor proceduri clare. Dacă a început ceva care nu a fost prevăzut, sau post factum, cum ar fi după cutremur, şi atunci poţi folosi sistemul. Mesajul apare simultan la terminalele telefonice aflate în zona vizată", a mai spus Raed Arafat.
 
Sistemul Alert va funcţiona şi pentru telefoanele care nu sunt smartphone, dar care se află în zona calamitată. De exemplu, un turist, ajuns într-o anumită zonă pentru care s-a dat o atenţionare, va primi pe telefonul său mesajul, indiferent de ce fel de dispozitiv are.
 
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Adrian Diţă a declarat vineri că 95% din sistem a fost identificat, iar operatorii de telefonie au transmis deja că vor lua legătura cu operatorii de echipamente.
 
Sistemul, spun autorităţile, ar putea fi funcţional în câteva săptămâni, anterior însă fiind o perioadă de probă pentru a nu se înregistra erori.
 
Sistem Alert”, sistemul de avertizare prin SMS în cazuri de urgenţă va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, a transmis, luni, ANCOM, în urma primei întâlniri a grupului de lucru la care au participat reprezentanţi ai DSU, IGSU, STS şi ai operatorilor de telefonie mobilă.
 
Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de telefoane mobile aflaţi într-o anumită zonă a unei reţele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcţionale în alte state europene, a explicat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
 
 

Dezvoltarea de rețele naționale de radioamatorism pentru situații de urgență, în consultare publică pe site-ul ANCOM

 
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) vrea să stabilească proceduri de administrare a spectrului radio pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență, iar în acest sens invită comunitatea radioamatorilor și entitățile cu atribuții pentru situații de urgență să răspundă la un chestionar publicat pe pagina de internet a instituției.
"Comunitatea radioamatorilor și entitățile cu atribuții pentru situații de urgență sunt invitate să răspundă la un chestionar publicat pe site-ul Autorității (...) cu privire la modul de implicare al radioamatorilor în situații de urgență, la structura de organizare a unei rețele de radioamatorism pentru situații de urgență, definirea unei reglementări speciale de administrare a spectrului radio necesare pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării comunicațiilor în situații de urgență și oportunitatea dedicării unor canale de radiocomunicații de radioamator, exclusiv comunicațiilor în situații de urgență. Opiniile și intențiile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea strategiei ANCOM privind susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență", se arată într-un comunicat de presă al arbitrului telecom, transmis joi AGERPRES.
La nivel internațional, au fost și alte autorități de reglementare care au inițiat și permis dezvoltarea de rețele naționale de radioamatorism pentru situații de urgență în țări ca: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, Olanda, Irlanda, Austria, Australia, Canada, Spania sau Rusia.
Radioamatorismul este practicat, în principal, ca activitate de agrement, dar există și competiții organizate la nivel local și internațional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a stațiilor de radiocomunicații, cunoașterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvențe, realizării și testării de aparatură de radiocomunicații.
În România, există în prezent 3.448 radioamatori autorizați de către ANCOM.
Persoanele interesate pot completa chestionarul dedicat consultării publice pe pagina de Internet a ANCOM până la data de 21 noiembrie 2017.
 
 

Cluj: A 120-a ediție a Marșului Bicicliștilor, dedicată Săptămânii Europene a Mobilității și Zilei fără Mașini

 
Clubul de Cicloturism Napoca va organiza, vineri, a 120-a ediție lunară a Marșului Bicicliștilor Clujeni, ediție dedicată Săptămânii Europene a Mobilității.
"Vineri, 22 septembrie 2017, se va desfășura la Cluj-Napoca o nouă ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni (a 120-a din seria lunară începută în septembrie 2007 în continuarea celei anuale începute de CCN în 1998), dedicată special Săptămânii Europene a Mobilității (SEM) și Zilei Europene Fără Mașini (ZEFM). (...) Este o ocazie mai specială pentru că această ediție a marșului este dedicată Săptămânii Europene a Mobilității 2017, care se desfășoară în 16-22 septembrie, culminând în 22 septembrie cu Ziua Europeană Fără Mașini, și este și aniversarea a 10 ani de marșuri lunare ale bicicliștilor clujeni, o aniversare tristă, pentru că era de dorit să nu mai fie nevoie de ele, să o fi luat deja autoritățile locale în direcția bună și publicul să nu mai simtă nevoia de proteste", se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de organizatori.
Potrivit comunicatului, participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa sau inadecvarea dezbaterii publice a planurilor de noi piste de biciclete pe unele străzi din oraș.
"Este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere și pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală", se menționează în comunicat.