Zilele Clujului


 

 

 


 

Ne gasiti pe Facebook.

Ziua europeană a parcurilor naționale

 
La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.
 
Celebrarea acestei zilei își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării frumuseții naturale în zonele protejate (ariile naturale mari protejate, parcurile naturale și naționale) și importanța conservării și gestionării durabile a acestor locuri.
 
Tema ediției din 2017 este "Schimbarea climatului, schimbarea parcurilor" ("Changing climate, changing parks").
 
"Clima se schimbă, aducând modificări care afectează viața fiecărei ființe de pe pământ. Natura nu a fost niciodată atât de amenințată. Aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, recolta, alimentele noi, toate acestea depind de calitatea ecosistemelor noastre. Din vârf de munte până în apele de adâncime, există o mare varietate de habitate protejate (...). Ele sunt sistemul nostru de susținere a vieții", se arată pe site-ul www.europarc.org.
...
Cititi mai multe pe www.agerpres.ro
 

A fost constituită și lansată oficial rețeaua de grupuri civice 'Contract România'

 
Nouă grupări civice au anunțat marți constituirea unei rețele naționale "Contract România" ce va fi deschisă tuturor comunităților organizate formal sau informal care cred în libertatea individuală și acționează pentru susținerea democrației liberale, statului de drept și drepturilor omului.
"'Contract România' reprezintă 18 organizații cuplate în nouă grupări civice din opt județe. Vrem să fim mai aproape de comunitățile care se nasc și se aliază spontan în aceste vremuri, în România. (...) Știm de ce ies oamenii în stradă, știm ce își doresc pentru România și ce vor să apere când ies în stradă, știm ce i-a făcut pe unii luni la rând să fie acolo. (...) Pentru că știm toate aceste lucruri și pentru că știm că e foarte posibil să ieșim din nou, să refacem vocea, ne-am gândit că acest lucru se face cel mai bine laolaltă. De aceea, am format 'Contract România'", a spus Diana Voicu, moderatoarea unei întâlniri ce a vizat lansarea oficială a rețelei civice.
Daniel Kaddik, director pentru Europa de Sud-Est al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, a apreciat inițiativa de constituire a rețelei civice, vorbind celor prezenți despre "rezistența" de a schimba ceva pentru a avea o viață mai bună și un viitor mai bun.
"Este foarte ușor să te lași copleșit de probleme, să cauți pe altcineva să aibă grijă de problemele tale, este foarte ușor să te dai bătut în fața problemelor care te copleșesc, însă românii nu au făcut asta anul acesta. (...) Este derizoriu să așteptăm ca altcineva să facă schimbările pe care trebuie să le facem noi. (...) E important să rezistăm, să facem schimbări, dar pentru aceasta oamenii trebuie să se implice. (...) E important să se creeze o mișcare socială, o opoziție, pentru că logica în care sunt constituite politica și mediul de afaceri e aceeași. Fără opoziție, fără schimbare nu există evoluție", a declarat Kaddik. 
El a precizat că este important ca oamenii să amintească celor din administrație, autorităților, că trebuie să acționeze în serviciul populației, nu să conducă populația.
...
Cititi mai multe pe www.agerpres.ro

Prețul carburanților în România continuă să depășească media europeană, însă avem cele mai mici taxe

 
Prețul fără taxe al carburanților comercializați în România continuă să fie mai mare decât media europeană, în timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spațiul comunitar, potrivit datelor publicate săptămânal de Comisia Europeană.
Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arată că prețul motorinei fără taxe în România este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, în timp ce media europeană este 486 de euro.
În ceea ce privește benzina, decalajul este și mai mare. În România, benzina costă pe 512 de euro pe mia de litri, în timp ce media UE este de 497 de euro pe mia de litri.
În același timp, taxele aplicate de stat, respectiv TVA și acciză, sunt cele mai mici din UE în ceea ce privește benzina: 528 euro pe 1.000 de litri, sub media UE de 857 euro pe mia de litri.
La motorină, taxele din România sunt cele mai mici, după Luxemburg: 494 euro pe mia de litri, față de media UE de 702 euro pe mia de litri.
...
Cititi continuarea articolului pe www.agerpres.ro
 

METEO. Cum va fi vremea până pe 4 iunie. Reprize de ploi, dar vremea va fi în general caldă

 
Vremea va deveni caldă în perioada următoare, iar temperaturile medii diurne vor ajunge și la 29 de grade Celsius în Banat, Muntenia și Oltenia, în timp ce la nivel de precipitații acestea vor fi sub formă de averse aproape în fiecare zi a intervalului 24 - 27 mai, în aproape toate regiunile, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie publicată luni, valabilă pentru perioada 22 mai - 4 iunie 2017.
TRANSILVANIA
În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, media maximelor diurne va avea valori între 22 de grade în primele zile și 17 grade, în zilele de 25 și de 26 mai. În cea de-a doua săptămână se va încălzi treptat, iar spre final se vor atinge medii de 26 — 27 de grade, mai ridicate decât în mod normal la această dată. Temperaturile diurne vor oscila între 6 — 7 grade (la începutul și la mijlocul intervalului de prognoză) și 11 — 12 grade (în ultimele zile). Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în fiecare zi, iar în intervalul 24 — 28 mai acestea vor apărea mai frecvent și vor fi mai intense.
LA MUNTE
La începutul intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 13 — 15 grade, iar a celor minime de 4 — 6 grade. În perioada 25 — 27 mai, vremea se va răci, până spre medii ale maximelor în jur de 9 grade și de două grade ale celor minime. În a doua săptămână de prognoză, vremea va deveni caldă, cu medii ale valorilor diurne de temperatură de 17 — 18 grade și minime de 8 — 10 grade, la început de iunie. Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată în cea mai mare parte a intervalului, dar aversele vor fi pe arii mai extinse și, posibil, mai însemnate cantitativ în intervalul 24 — 28 mai.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.
...
Cititi mai multe pe www.stiri.tvr.ro
 

Ziua internațională a diversității biologice

 
Ziua internațională a diversității biologice este marcată în fiecare an la data de 22 mai. Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000, a proclamat ziua de 22 mai ca Zi internațională a diversității biologice, în scopul creșterii gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor legate de biodiversitate.
Ziua a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, textul Convenției privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenții sunt conservarea diversității biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil și partajarea corectă și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.
Inițial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenția privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârșitul anului, o perioadă marcată de vacanțe în multe țări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.
În 2017 tema acestei zile este ''Biodiversitatea și turismul durabil'' și a fost aleasă pentru a coincide cu marcarea anului 2017 ca Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, desemnat de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 70/193, conform site-ului Convenției privind Diversitatea Biologică (Convention on Biological Diversity), www.cbd.int.
 
...
Cititi mai multe pe www.agerpres.ro