TETAROM


 

Ne gasiti pe Facebook.

Condamnaţii îşi vor pierde averile acumulate în ultimii 5 ani anteriori sentinţei, conform unei directive UE transpusă în legislaţia românească

 
Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de lege pentru transpunerea unor directive UE privind confiscarea extinsă, potrivit căruia condamnaţii îşi vor pierde toată averea dobândită în ultimii cinci ani de dinaintea deciziei instanţei şi condamnarea e mai mare de patru ani.
”Proiectul de lege are în vedere exclusiv transpunerea unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene: Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.
Potrivit sursei citate, intervenţiile legislative cuprinse în proiect au în vedere instituţia confiscării extinse, contestarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse, reglementarea compunerii completului care va judeca contestaţiile prevăzute de art. 2501 alin.(1) şi respectiv art. 4252 din Codul de Procedură Penală împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia şi, respectiv, împotriva hotărârii prin care instanţa de apel dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse direct în apel.
”Confiscarea extinsă poate fi aplicată atunci când pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare. O altă condiţionalitate este ca fapta la care a fost condamnată persoana să fie susceptibilă să îi procure un folos material şi dacă instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. În acest caz, convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei. În proiectul textului de lege, confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, precizează Executivul.
 

Două treimi dintre români folosesc Internetul pentru serviciile de socializare

 
Aproape două treimi (74%) dintre românii cu vârste între 16 şi 74 de ani care au folosit Internetul anul trecut au făcut-o pentru a intra pe reţele sociale, peste media europeană de 63% şi pe locul al nouălea în Uniunea Europeană, potrivit unei cercetări realizate de agenţia de marketing Perceptum.
Două treimi din români folosesc Internetul pentru serviciile de socializare
Potrivit studiului, alte activităţi pe Internet preferate de români sunt convorbirile prin intermediul aplicaţiilor de tipul Whatsapp Voice Call şi video-chat-ul. La polul opus, serviciile bancare şi documentarea online sunt cel mai puţin folosite.
Doar opt din 100 de români folosesc internet-banking-ul, la o medie europeană de aproape 60%. La fel de puţin folosite sunt şi serviciile de sharing şi poştă electronică (e-mail), documentarea online (alte informaţii decât ştirile) sau rezervările turistice. Aproape jumătate dintre utilizatorii români de Internet ascultă muzică online, similar celorlalţi europeni, în timp ce şase din zece români citesc ştiri online.
Perceptum este o agenţie de marketing şi comunicare. Clienţii companiei activează în domenii precum farma, banking, auto, tehnologie, energie, IT, hoteluri, restaurante şi cafenele (HoReCa).

Ziua mondială a fotografiei

 
Aflată la a opta ediție, Ziua mondială a fotografiei, celebrată pe 19 august, este lansată de către organizatori ca un eveniment global care aspiră să creeze schimbări pozitive în lume prin intermediul fotografiei. De cele mai multe ori, nu realizăm cât de puternic este impactul imaginilor pe care le poate surprinde fotografia.
În 2016, Ziua mondială a fotografiei a atins o audiență globală de 500 de milioane de oameni din întreaga lume, inspirând fotografi din întreaga lume să-și împărtășească poveștile, potrivit site-ului worldphotoday.com.
Australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei mondiale a fotografiei, în 2009. În anul următor a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de țări.
Fotografia fiind astăzi la îndemâna oricui și oricând, Ziua mondială a fotografiei vine să încurajeze tot mai mulți oameni din tot mai multe comunități pentru a marca aceast eveniment. Amator, profesionist sau poate aflat la prima fotografie, această zi este dedicată celor pasionați de fotografie, din orice colț al planetei. Fie că este vorba despre un peisaj, portret sau despre surprinderea unei acțiuni, a unui aspect din viața de zi cu zi, fotografia este mai mult decât o imagine, este o poveste, care poate schimba în bine lumea în care trăim.
Site-ul www.worldphotoday.com. vine în întâmpinarea celor care doresc să marcheze această zi sugerând organizarea de reuniuni în cadrul cărora cei cu experiență în această artă să ofere celor mai puțin cunoscători date despre tehnicile noi de realizare a fotografiilor, dar și organizarea de excursii și de plimbări pentru a realiza cât mai multe fotografi.
Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin ''daghereotipie'', în urmă cu 177 de ani. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ''View from the Window at Le Gras'' printr-un proces numit "heliografie", considerată cea mai veche fotografie din lume. 
După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Folosește ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obține o imagine negativă în relief (o matriță). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ''daghereotipie'' a reprezentat un colț din atelierul său. La 9 ianuarie 1839, invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul, fiind considerat părintele fotografiei.
Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul și a anunțat invenția ca fiind un cadou "gratuit pentru lume". Procedeul ''daghereotipiei'' a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie.
 
 

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare - Arafat: Oamenii care îi ajută pe cei vulnerabili nu ar trebui să fie o țintă

 
Atât oamenii care îi ajută pe cei vulnerabili, cât și cei care sunt în nevoie nu ar trebui să fie ținta oricărei forme de violență este mesajul transmis vineri de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, cu prilejul Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, care se marchează pe 19 august.
"Am început să sărbătorim Ziua Mondială a Asistenței Umanitare în anul 2008. Totul a pornit de la un atac laș asupra lucrătorilor Națiunilor Unite, care îi ajutau pe alții. Lumea nu poate exista fără solidaritate, fără ca oamenii să se ajute între ei, fără ca țările să se ajute între ele, iar oamenii vulnerabili să fie ajutați oriunde sunt. Fie că vorbim de conflicte, dezastre naturale sau alte tipuri de crize, întotdeauna sunt oameni vulnerabili care au nevoie de ajutor, în general femei, bătrâni și oameni săraci. Ei nu au acces la lucrurile de bază în astfel de situații. Pentru a putea să îi ajutăm avem nevoie de lucrători care sunt sub mandatul Națiunilor Unite sau sunt trimiși de țările dispuse să-i ajute pe alții. De aceea, trebuie să înțelegem că oamenii vulnerabili nu pot fi victimele niciunei forme de violență iar cei care acordă ajutor umanitar sunt parte a sistemului care îi sprijină pe acești oameni. Sub nicio formă și niciodată ei nu ar trebui să fie o țintă", subliniază Raed Arafat, într-un mesaj video postat vineri pe pagina de Facebook a DSU.
Sursa : www.agerpres.ro ; foto captura www.agerpres.ro

Guvernul vrea să interzică şoferilor dreptul de a circula dacă nu înscriu contractul de vânzare-cumpărare al maşinii

 
O ordonanţă de urgenţă prin care conducătorilor auto care nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al maşinii li se suspendă dreptul de a circula, se află pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Executivului.
Aceeaşi sancţiune se aplică şi pentru autoturismele care nu corespund tehnic.
"Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum şi a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expiratori este anulată. Constatarea deficienţelor vehiculelor se face de către poliţia rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliţia rutieră, împreună cu instituţiile abilitate de lege", se precizează în proiectul de act normativ.
Noii proprietari de vehicule au la dispoziţie, conform textului legii, 90 de zile pentru a înscrie documentele în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro