Ne gasiti pe Facebook.

Cod galben de caniculă în nouă județe, de vineri până duminică. Temperaturile vor ajunge până la 38 de grade

 
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o atenționare Cod galben de caniculă și disconfort termic pentru nouă județe din vestul și sud-vestul țării, valabilă de vineri până duminică.
Potrivit ANM, în perioada 21 — 23 iulie 2017, valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi în creștere, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade Celsius.
Județele atenționate sunt: Timiș, Arad, Bihor, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Dolj.
În Banat, Crișana, jumătatea de vest a Olteniei și în sud-vestul Transilvaniei, vremea va deveni caniculară, iar temperaturile maxime vor urca spre 37 — 38 de grade Celsius. Pe arii relativ extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Meteorologii avertizează că în regiunile nordice, vestice, la deal și la munte și pe arii restrânse în restul teritoriului, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

 

 
 

Cum vor crește pensiile cu 77% fără ca sistemul să intre în colaps?

 
În urmă cu trei săptămâni, pensiile au crescut, pentru a doua oară de la 1 ianuarie încoace. Tot mai multe voci vorbesc însă despre un iminent colaps al sistemului de pensii, iar ministrul Muncii admite că situația nu este tocmai roz și promite, pentru la toamnă, o reformă. Promisiunile din programul de guvernare sunt și ele multe, dar nu mai numeroase decât semnele de întrebare care planează.
La 1 iulie 2017, punctul de pensie a ajuns la 1.000 de lei, fiind majorat cu 9%. Majorarea s-a făcut prin ordonanță de urgență, aprobată imediat după instalarea Guvernului Grindeanu, și prin derogare de la prevederile în vigoare ale Legii sistemului unitar de pensii publice (nr. 263/2010). De ce? Pentru că era a doua majorare operată în cursul anului 2017, după ce punctul de pensie fusese mărit la 917,5 lei (5,25%), începând cu 1 ianuarie 2017.
Punctul de pensie a crescut, așadar, în intervalul 1 iulie 2016 - 1 iulie 2017, cu 14,7%. Or, Legea 263/2010 spune, la art. 102 alin. 2, că „valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.
În același timp, pensia socială minim garantată a crescut, de la 1 martie 2017, de la 400 lei la 520 de lei.
Ce urmează? Potrivit programului de guvernare al PSD-ALDE, pensia socială minim garantată ar urma să fie, de la 1 ianuarie 2018, 640 lei. Apoi, din 2019, aceasta ar urma să se majoreze anual cu „cel puțin 10%”.
La rândul său, punctul de pensie ar trebui să cunoască următoarele majorări până în anul 2020:
- la 1 iulie 2018: 10%, valoare 1.100 lei
- la 1 aprilie 2019: 15%, valoare 1.265 lei
- la 1 aprilie 2020: 10,6%, valoare 1.400 lei
- la 1 octombrie 2020: 26,7%, valoare 1.775 lei.
Câteva observații se impun în acest punct. Prima ar fi că, în 2020, pensiile ar trebui să fie cu 77,5% mai mari decât sunt acum (punctul de pensie va fi 1.775 lei față de 1.000 de lei).
...
Cititi mai multe pe www.digi24.ro , foto : Getty Images
 

14 august - zi liberă pentru salariații din sectorul public

 
Guvernul a decis joi, printr-o hotărâre, ca ziua de luni, 14 august, să fie liberă pentru salariații din sectorul public, fiind făcută legătura între weekend și ziua de 15 august, declarată nelucrătoare, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Conform sursei citate, ziua liberă va fi recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august.
"Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentei hotărâri nu se aplică magistraților și altor categorii din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 14 august 2017 și nici participanților în aceste procese", menționează Executivul.
De asemenea, operațiunile de încasări prin virament în relația cu instituțiile de credit, aferente datei de 14 august 2017, se înregistrează în contabilitatea unităților teritoriale ale trezoreriei statului cu data de 14 august 2017, precizează sursa citată.
 

ANAF Cluj își extinde programul pentru evitarea aglomerației la ghișee

În perioada 24-26 iulie 2017, pentru evitarea aglomeraţiei la casieriile situate în P-ţa Avram-Iancu nr. 19, contribuabilii persoane juridice din municipiul Cluj-Napoca îşi pot achita în numerar obligaţiile fiscale şi la sediul trezoreriei municipiului Cluj-Napoca de pe strada Regele Ferdinand nr. 8 după următorul program:

     24 iulie 2017         8,30-16,30

     25 iulie  2017        8,30-16,30

     26 iulie 2017         8,30-18,30

             În vederea evitării aglomeraţiilor rugăm contribuabilii, în măsura în care acest lucru e posibil, să-şi achite obligaţiile fiscale înainte de scadenţă sau să utilizeze şi alte modalităţi de plată care le sunt puse la dispoziţie.

             Informăm contribuabilii interesaţi modalităţile de plată pe care le au la dispoziţie pentru achitarea obligaţiilor fiscale:

  1. Prin virament bancar cu ordin de plată la banca unde contribuabilul îşi are contul deschis; 
  2. Persoanele fizice pot achita din contul propriu deschis la următoarele instituţii de credit: BCR, CEC, Banca Comercială Feroviară, Idea Bank, Raiffeisen Bank impozite, contribuţii sau alte sume datorate bugetului consolidat fără perceperea de comisioane bancare utilizând aplicaţia pentru prelucrarea asistată, validarea şi listarea ordinelor de plată pentru trezoreria statului-cont tranzitoriu care poate fi descărcată de la adresa http://statistic/10/anaf/AsistentaContribuabili_r/programeutile/programe_OPFV.htm;
  3. prin mandat poştal de la orice  oficiu poştal;
  4. persoanele fizice pot apela la plata online cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul Național Electronic de Plăți (www.ghiseul.ro);
  5. plata prin card bancar, la persoanele fizice, apelând la casieriile trezoreriei;
  6. Plata în numerar la casieriile unităţilor de trezorerie.

La ce oră trebuie să te bagi la somn dacă te trezeşti la ora 7

 
 
Probabil ai auzit de mai multe ori despre ciclul de somn, fără să înţelegi cu adevărat ce este acesta şi cum ne poate afecta, scrie Independent.
La ce oră trebuie să te bagi la somn dacă te trezeşti la ora 7
Ciclul de somn este reprezentat de 5 faze: 1. somn de tranziţie 2. somn uşor, 3. somn adânc, 4. somn intens şi REM (stagiul de vis, “rapid eye movement”).
Oamenii trec de la un somn uşor (etapa 1) la un somn intens (etapa 4) şi apoi la somn de tip REM, atunci când suntem în lumea viselor.
Cercetările au arătat că dacă suntem treziţi brusc, la jumătatea unui ciclu, de un ceas cu alarmă sau orice alt lucru, cel mai probabil vom fi iritaţi dimineaţa.
Cu toate acestea, un site web crede că a venit cu un răspuns pentru această problemă. Angajaţii au încecat să calculeze momentul ideal în care o persoană trebuie să se culce, pentru o dimineaţă productivă în funcţie de ora la care trebuie să te trezeşti.
De exemplu, dacă te trezeşti la ora 7 dimineaţa, trebuie să te bagi la somn la una din aceste ore:
 
Cum a fost calculat acest lucru?
Este nevoie de aproximativ 14 minute pentru a adormi şi ciclurile de somn durează aproximativ 90 de minute. Deci ora propusă esta una la care ai timp să ieşi dintr-un ciclu de somn pentru a te trezi la revergorat de alarma ta, fără să intri în alt ciclu de somn. 
Dacă aveţi un smartphone, puteţi să descărcaţi şi o aplicaţie de alarmă pentru ciclul somnului. Acestea funcţionează, de obicei, prin monitorizarea activităţii dvs. în timpul somnului şi al încercării de a vă trezi în momentul în care terminaţi un ciclu, cu aproximările aferente.