Ne gasiti pe Facebook.

Ziua Infanteriei Române

 
Armata Română sărbătorește, la 30 aprilie, Ziua Infanteriei Române, marcând, astfel, data la care, în 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, se arată pe site-ul http://www.rumaniamilitary.ro/.
Acest lucru a fost posibil doar după semnarea Tratatului de la Adrianopol (2/14 septembrie 1829), încheiat între Rusia și Turcia după războiul ruso-turc, care prevedea că Țările Române obțin dreptul să-și organizeze ''un număr de gărzi înarmate pământene'', ceea ce însemna să-și înființeze propria lor putere militară, ''ale cărei număr și întreținere aveau să fie stabilite de domni împreună cu divanele lor''. Așadar, la 30 aprilie 1830, s-a hotărât ''formăluirea în Valahia a șase batalioane pedestrime și 6 escadroane călărime a străjii pământești''.
Au fost create 3 regimente mixte: unul la București, unul la Ploiești și altul la Craiova. Totodată, în Moldova au fost create un batalion de infanterie și un escadron de cavalerie, din care a aluat ființă primul regiment mixt, cu garnizoana la Iași. După Unirea celor două provincii românești, Moldova și Țara Românească, la 1859, infanteria a făcut progrese importante, ajungând, în anul 1860, la efective de 10.848 de oameni.
La izbucnirea Primului Război Mondial, România avea 5 corpuri de armată și 15 divizii de infanterie, potrivit ''Calendarului Tradițiilor Militare'' (2010). Din efectivul de 417.420 mobilizați, 344.130 îl reprezenta infanteria, ceea ce reprezenta 80 la sută. După reorganizarea armatei din 1917, infanteria a fost structurată în 15 divizii de infanterie. Măsurile de reorganizare și o instruire mai bună au dus la obținerea victoriilor din vara acelui an, de la Mărăști, Mărășești și Oituz.
În anul 1938, infanteria reprezenta 52% din efectivele armatei. În prezent, Forțele Terestre, din care fac parte unitățile de infanterie, constituie categoria de forțe de bază a Armatei României. Principalele unități de infanterie subordonate Statului Major al Forțelor Terestre sunt: Divizia 1 ''Dacica'' și Divizia 4 Infanterie ''Gemina'', cu brigăzile și batalioanele de infanterie subordonate.
 

Taximetriștii din Cluj au protestat împotriva concurenței neloiale pe care consideră că le-o face Uber

 
Câteva sute de taximetriști au protestat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, considerând că prezența sistemului Uber - o aplicație de mobil care conectează pasageri și șoferi parteneri - în oraș reprezintă o concurență neloială.
Astfel, aproximativ 300 de șoferi care provin de la mai multe companii au pornit, sâmbătă, în cursul dimineții, cu taxiurile de la Sala Sporturilor 'Horia Demian' către oraș, în coloană, pentru a atrage atenția asupra nemulțumirilor lor. Taximetriștii și-au lipit pe geamuri și câteva mesaje scrise, pentru a se face mai bine înțeleși de către locuitorii orașului. "Indiferent cum se face plata, indiferent cum se comandă mașina, dacă transporți o persoană și ești plătit se numește transport de persoane" — au fost genul de mesaje pe care le-au postat.
"Dorim ca acest serviciu, Uber, care nu este reglementat, să plece din România pentru că nu au ce să caute aici, deoarece ne aduc numai prejudicii. Uber aduce taximetriștilor clujeni prejudicii materiale, a scăzut numărul de clienți, au apărut probleme și între noi'', a declarat presei Viorel Tătar, care este taximetrist de peste 20 de ani și organizatorul acțiunii de protest de la Cluj.
...
Cititi mai multe pe www.agerpres.ro

Consultantii Fiscului vor intra in casele romanilor pentru a le verifica banii. Ce patesc cei care nu isi declara veniturile

 
Averile ascunse de ochii Fiscului vor putea fi mai usor depistate odata cu introducerea impozitului pe gospodarii de anul viitor. Cel putin asta spera autoritatile, care vor ca fiecare roman sa-si declare toate veniturile din salarii si din alte castiguri.
Casele si masinile de sute de mii de euro care au scapat pana acum ar putea fi observate de consultantii fiscali, cei care vor intra in locuintele oamenilor, ca sa-i ajute sa-si calculeze si sa-si achite darile. Si tot acesti consultanti ar putea sa vada daca unii au case, masini, ori sume de bani care nu pot fi justificate. In acest caz, cei care au pacalit Fiscul vor fi taxati cu 16%.
Din 2019, 35.000 de consultanti fiscali - care acum exista doar pe hartie - ii vor ajuta pe romani sa-si declare si sa-si achite darile catre stat. Si tot acesti consultanti vor ajuta Fiscul sa afle mai multe despre averea fiecarui roman si sa depisteze eventualele nepotriviri intre veniturile declarate si cele din realitate.
Vor anunta, de exemplu, daca o familie isi cumpara masini de zeci de mii de euro sau case scumpe, desi nu si-ar permite din veniturile pe care le declara.
Adrian Benta, specialist fiscal: "Daca ne aflam intr-o situatie de nedeclarare a averilor, atunci impozitul ramane pe cota de 16%. In momentul in care ai identificat acei 35.000 de viitori perceptori, urmasii lui Jupuitu din Morometii, atunci cu ajutorul lor poti sa pui bazele unui sistem progresiv."
Cei 35.000 de consultanti fiscali vor asista 7 milioane de gospodarii care ar trebui sa depuna declaratii in mai 2019 pentru veniturile din anul precedent.
...
Cititi mai mult pe www.stirileprotv.ro
 

Prima bază de date din România despre populaţia Transilvaniei, începând cu 1850, finalizată. Transilvănenii vor putea să-şi găsească strămoşii

 
Prima bază de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914, care cuprinde aproape 400.000 de nume şi care permite oricărei persoane să-şi caute strămoşii în acest interval, a fost finalizată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Specialiştii Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au finalizat prima bază de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914, iar coordonatorul proiectului, Luminiţa Dumănescu, a declarat, joi, la prezentarea rezultatelor, că în registrele parohiale de stare civilă din Transilvania au fost trecute date scrise în limbile latină, maghiară, germană, română cu caractere chirilice şi română cu caractere latine.
”Centrul de Studiere a Populaţiei al UBB a finalizat proiectul început în urmă cu trei ani de realizare a primei baze de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914. Au rezultat trei baze de date diferite, una a surselor, care înregistrează registre parohiale de stare civilă din Transilvania, în care au fost trecute date scrise de mână în limbile latină, maghiară, germană, română cu caractere chirilice şi română cu caractere latine, referitoare la aproape 400.000 de indivizi, o bază standardizată şi una genealogică, care se adresează publicului larg şi care permite oricărei persoane aflarea strămoşilor care au trăit în Transilvania în intervalul 1850-1914. Prin introducerea numelui, prenumelui, locului căutat şi anului pe care îl ştie pe site-ul proiectului, oricine îşi poate găsi strămoşii, dacă localitatea a fost, deja prelucrată, operaţiune care nu implică nici un cost”, a spus Dumănescu.
Potrivit acesteia, a fost acoperită 6,9% din populaţia născută în Transilvania în intervalul 1850 – 1914, estimată în total la 5,4 milioane de persoane.
...
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
 

Se vor înființa patru bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane

 
Patru bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane se vor putea înfiinţa în următoarea perioadă în Bucureşti, Iaşi, Tîrgu Mureş şi Timişoara.
Guvernul a alocat 30 de milioane de lei pentru construcţia şi dotarea băncilor de sânge, ţesuturi şi celule umane care vor asigura tratamentul de urgenţă.
În prezent, România apelează la alte state din Uniunea Europeană în cazul unei crize în sistemul medical.
Odată cu existenţa celor patru bănci va putea creşte numărul de transplanturi pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare.
În acelaşi timp, vor scădea şi cheltuielile cu tratamentul unor boli cronice.