Zilele Clujului


 

 

 


 

Reţetele lui Anelis-Pârjoale de cartofi cu brânză feta

 

Pârjoalele de cartofi nu sunt cu nimic mai prejos decât cele cu carne, poate sunt mai bune decât acestea.

Ingrediente: 500 gr cartofi fierţi în coajă, 1 ceapă, 3 ouă, 3 linguri făină, 150 gr brânză feta, frunze de pătrunjel verde tocat, sare, piper, ulei pentru prăjit.

Ceapa tocată se căleşte într-un pic de ulei, se adaugă cartofii raşi, ouăle, făina, frunzele de pătrunjel verde tocat şi brânza feta. Se asezonează cu sare şi piper. Se dă formă rotundă, aplatizată sau ovală pârjoalelor şi se prăjesc în ulei. Se servesc cu sos de iaurt cu mărar verde tocat. Sunt un deliciu.

Reţetele lui Anelis-Chiftele cu varză

Savoarea ingedientelor şi ineditul combinaţiei, oferă un gust desăvârşit acestor delicioase chiftele.

Ingrediente: 2 cartofi potriviţi, 1 morcov, 500 gr varză, 2 ouă, 80 gr pesmet, 1 linguriţă seminţe chimin, 100 gr şuncă de calitate, sare, piper.

Se fierb cartofii în coajă. Separat se fierbe varza tăiată fideluţe şi morcovul. Se curăţă cartofii, se zdrobesc şi calzi se amestecă cu varza şi morcovul tocat. Se adaugă ouăle, pesmetul, seminţele de chimin şi şunca tocată. Se asezonează cu sare şi piper. Se formează chiftele aplatizate şi se prăjesc în uleiul cald.

Reţetele lui Anelis-Tort de ciocolată cu fructe de pădure

 

Un alt tort delicios de ziua indragostitilor. Pe cât de simplu pe atât de bun.

Ingrediente blat: 10 ouă, 10 linguri făină, 10 linguri ulei, 10 linguri zahăr, 1 praf de sare, 1 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilat, 1 lingură cogneac.

Albuşurile se bat cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul şi restul ingredientelor. Se coace în tavă rotunda de tort timp de 20-30 min.

Ingrediente cremă: 400 gr smântână dulce, 400 gr ciocolată, 1 lingură cogneac.

Se amestecă pe baie de aburi şi se introduce la frigider până se întăreşte. Tortul se taie în trei, fiecare foaie se însiropează cu sirop de zahăr ars şi se unge cu cremă. Tortul se ornează cu fructe de pădure după preferinţe.

Reţetele lui Anelis-Inele de calamar în sos de vin roşu

Fiul nostru ne-a povestit, după ce a venit din însorita Spanie ce deliciu a servit acolo. Astfel că m-am documentat şi am preparat această reţetă “bestială”, după cum s-a exprimat puiul nostru.

Ingrediente: 1 kg calamar întreg proaspăt sau congelat, 1 ceapă mare, 2  ardei potriviţi , 2 frunze de dafin, 500 gr roşii, 1 căpăţână de usturoi, 1 pahar vin, ulei de măsline, pătrunjel verde tocat, sare, piper.

Calamarii se spală, se taie în inele la dimensiunea de 5 mm. Se toacă ceapa, se căleşte, se adaugă usturoiul presat şi inelele de calamar şi se călesc bine. Se adaugă roşiile decojite şi tocate şi ardeiul cubuleţe. Se mai completează cu un pahar de vin şi se fierbe până se înmoaie inelele. Se asezonează cu sare şi piper şi se amestecă cu pătrunjel verde tocat. Pentru o plăcere deplină se serveşte preparatul aburind.   

Reţetele lui Anelis-Gozleme cu spanac

Turcia rămâne şi în acest an destinaţia de vacanţă numărul unu. Vă recomand dacă ajungeţi pe aceste meleaguri, celebrele gozleme cu umplutură de spanac pe care le-am servit cu atâta plăcere în concediile noastre petrecute în frumoasa Turcie. Sunt plăcinte specifice bucăţăriei turceşti, cu diverse umpluturi de brânză sărată, carne sau spanac.

Ingrediente aluat: 1,5 căni de apă caldă, 1 lingură drojdie uscată, 4-5 căni făină, un praf de sare.

Ingrediente umplutură: 1 ceapă, 500 gr spanac, 1 lingură ulei, 1 linguriţă pastă tomate, sare şi alte condimente preferate.

Se căleşte ceapa în ulei, se adaugă pasta de roşii şi se asezonează. Se mai adaugă spanacul rupt bucăţi şi se căleşte timp de 5-10 min.

Se dizolvă drojdia în apă caldă, se adaugă treptat făină pînă se obţine un aluat moale. Se asezonează cu sare. Se împarte în bucăţi egale şi fiecare bucata se întinde circular. Pe jumătate din cerc se pune umplutura de spanac şi se presează. Se coace pe ambele părţi în tigaie unsă cu un pic de ulei.