Zilele Clujului


 

 

 


 

Reţetele lui Anelis- Cartofi prăjiţi la cuptor

Din când în când ne apucă o poftă nebună de o porţie zdravănă de cartofi prăjiţi.  Vă recomand această reţetă de cartofi delicioşi, crocanţi la exterior şi moi la interior şi cu mai puţine calorii decît cei clasici. Se recomandă cartofii albi, deoarece au un conţinut scăzut de apă şi vor absorbi o cantitate mai mică de ulei.

Ingrediente: 1 kg de cartofi albi mai mici, ulei, sare, piper negru, praf de usturoi, chilly

Se curăţă cartofii de coajă, se taie în două şi se fierb timp de 15 min, după care se pun la distanţă unul de altul pe şerveţele absorbante, pentru a se scurge foarte bine de apă. Se unge o tavă cu ulei şi se introduc în cuptor. Când s-a înfierbântat uleiul se aranjează cartofii în tavă şi se lasă în cuptor timp de 40 min. La jumătatea perioadei se întorc. Se asezonează după preferinţe cu sare, piper, praf de usturoi, chilly sau alte condimente preferate.

Delicioşi până la ultima îmbucătură.

Reţetele lui Anelis-Dulceaţă de citrice

 

O dulceaţă de  care m-am îndrăgostit în Austria. Este sezonul citricelor aşa că am profitat din plin de ele. Este un deliciu.

Ingrediente: 2 portocale, 1 lămâie, 1 grapefruit roşu.

Toate fructele se spală foarte bine şi se taie în 4-6 bucăţi, după care se feliază cu feliatorul cu coajă cu tot. La cantitatea rezultată de suc şi fruct cu coajă şi măsurată cu un vas nu cântărită se adaugă de 3 ori apă. Se fierbe sub capac la foc mic timp de 2 ore. Se lasă acoperit până a doua zi.

Compoziţia se măsoară cu o cană şi la fiecare cană de compoziţie se adaugă o cană de zahăr. Se fierbe la foc mare timp de aproximativ 20 min până se gelatinizează. Dulceaţa se introduce caldă în borcane şi se pune capacul doar după ce s-a răcit.

REŢETE-BUDINCA DE OREZ A BUNICII.

Un desert din vremea bunicii, un deliciu cremos adus pînă la perfecţiune. Se serveşte cu plăcere şi cu mulţumirea că bunicuţele ne-au încântat atât de mult copilaria.  

Ingrediente:

Orezul cu lapte:250 gr orez, 1 litru lapte, 100 gr zahăr, 1 baton de vanilie

Sosul caramel: 150 gr zahăr, 150 gr smântână dulce, 50 gr unt

Merele: 3 mere Golden, 1 lingură unt, 2 linguri zahăr brun

Se spală orezul, se fierbe 3 min şi se spală. Se încălzeşte laptele cu zahărul şi batonul de vanilie, după care se adaugă orezul şi se fierbe timp de 25-30 min până orezul nu mai este lichid.

Merele se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se amestecă cu zahărul brun topit în unt.

Pentru  sosul caramel se caramelizează cele 150 gr zahăr, se adaugă smântâna dulce şi untul şi se mai lasă la foc potrvit timp de 5 min.

Se pregătesc cupe de sticlă în care se pun jumătate din cantitatea de  mere, jumătate din sosul caramel, orezul cu lapte şi din nou merele şi deasupra sosul caramel.

Retele lui Anelis-Tocanita de calamar andaluz

Reteta am primit-o de la un prieten de pe fb, caruia ii multumesc.

Ingrediente: 500 gr calamar, 100 gr ceapa, 100 gr bullion, 1 rosie taiata cubulete, 50 gr ulei, 15 gr faina, 1 pahar cu apa, 2 catei de usturoi, patrunjel verde, 60 gr vin negru, 1 praf de sare. Reteta este pentru 4 persoane.

Se caleste ceapa in ulei, avand grija sa nu se arda. Se adauga rosia taiata cubulete, apoi calamarul, apa si se fierbe. Se completeaza cu bulion, faina si vin negru. La final dupa ce scade lichidul si este fiert calamarul, se adauga usturoiul presat si patrunjel verde tocat. Se asezoneaza cu sare dupa gust.

Reţetele lui Anelis-Pastă de ţelină

Simplă şi foarte bună. Se poate consuma la micul dejun sau la cină.

Ingrediente: 1 ţelină mare fiartă rasă, 4 ouă fierte rase, 100 gr maioneză de casă, 100 gr smântână, suc de lămâie, sare, piper.

Se fierbe ţelina întreagă după care se rade.Se amestecă ţelina cu ouăle, sucul de lămâie,  maioneza şi smântâna. Se asezonează cu sare şi piper.  Se consumă cu pâine prăjită.