Zilele Clujului


 

 

 


 

Reţetele lui Anelis-Iaurt de casă

 

Reţeta de mai  jos este o variantă excelentă pentru a obţine un iaurt de casă  delicios şi cremos.

Se pune la fiert un litru de lapte de vacă sau de capră(din piaţă)  la foc mic şi se amestecă la intervale regulate. Înainte de a fi aproape fiert laptele, se stinge focul şi se lasă să se răcească. Când mai este încă cald se iau 100 ml lapte şi se amestecă cu 2 linguri de iaurt, după care se toarnă compoziţia în laptele fiert şi se amestecă. Se pune compoziţia în borcane şi se introduce într-o ladă frigorifică, alături de câteva borcane sau sticle cu apă clocotită pentru a se menţine o perioadă mai mare temperatura ridicată şi se închide. Se consumă după aproximativ 11-13 ore.  Se introduce la frigider şi se savurează cu plăcere. Pentru tura următoare de preparare se  păstrează câteva  linguri de iaurt.  

Reţetele lui Anelis-Salată caldă de morcovi cu seminţe

 

Provocare în bucătărie, o salată inovativă, simplă şi delicioasă.

Ingrediente: 2 morcovi potriviţi, 5 căţei de usturoi, 3 linguri ulei, 2 linguri seminţe decojite de floarea soarelui, 1 ardei iute mic, 2 linguriţe chimin, pătrunjel verde tocat, suc de lămâie, sare, piper.

Morcovii se curăţă de coajă, se taie rondele şi se fierb al dente în apă cu un pic de sare. Se pune la călit usturoiul şi ardeiul iute tăiate felii, chiminul şi frunzele de pătrunjel verde. Se asezonează cu sare şi piper. Se adaugă 3 linguri de apă în care au fiert morcovii. Se toarnă compoziţia peste morcovii amestecaţi cu seminţele de floarea soarelui. Dacă mai este nevoie se asezonează cu sare şi piper. Se adaugă sucul de lămâie.

Se poate servi ca atare sau garnitură lângă carne.

Reţetele lui Anelis-Fasole marocană

O reţetă delicioasă, un pic mai altfel decât preparăm noi fasolea frecată.

Se fierb 2 căni fasole în 6 căni apă. Se prăjeşte un pic de usturoi în ulei de măsline, se adaugă chimion şi compoziţia se pune în apa în care fierbe fasolea.

Când este gata se strecoară, se dă prin maşină şi se asezonează cu sare şi piper. Se aranjează în farfurie şi se presară deasupra ulei de măsline şi chimion.

Opţional se serveşte cu cârnaţ prăjit.

Reţetele lui Anelis- Salată de ouă cu ciuperci

 

 _

O salată excepţională care îţi dă energie şi vitalitate. Această salată înglobează câteva din ingredientele mele preferate care dau o savoare deosebită acestui preparat.

Ingrediente: 4 ouă fierte, 300 gr ciuperci champignon, 200 gr carne afumată, 50 gr alune caju, 1 conservă mică de porumb, 1 gogoşar murat, 3 buc ceapă verde sau 1 ceapă roşie, 300 gr maioneză(preferabil de casă), sare, piper.

Se taie cubuleţe ouăle, carnea afumată fiartă şi gogoşarul murat. Ceapa verde sau roşie se taie rondele. Ciupercile se taie rondele şi se călesc într-un pic de ulei. Se amestecă ingredientele enumerate, se adaugă boabele de porumb, alunele caju şi maioneza. Se asezonează cu sare şi piper.

 

Reţetele lui Anelis-Pizza calzone cu caş afumat şi rozmarin

Preferata fiului meu, singurul defect că cei dragi vă vor cere porţii duble sau triple.

Ingrediente aluat: 1 kg făină de calitate, 600 ml apă dezmorţită, 6 linguri ulei de măsline, 2 linguriţe zahăr, 25 gr drojdie de bere, sare după gust.

Se amestecă drojdia cu zahărul şi un pic de apă. Se lasă până se fac bule şi se adaugă uleiul, restul de apă şi făina, după care se asezonează cu sare. Se frământă până se obţine un aluat moale şi elastic şi se împarte în 4 bile de aluat. Se înfoliază şi se depozitează într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră şi jumătate până îşi dublează volumul.

Ingrediente umplutură: 400 gr caş afumat ras,  250 gr şuncă cubuleţe,  2 buc cepe tocate, 1 conservă de ciuperci, 1 crenguţă de rozmarin tocat, sare, piper, 4 linguri de ulei de măsline.

Se întind bilele de aluat şi pe jumătate se  ung cu ulei de măsline, se pune umplutura, se asezonează şi se sigileaază marginile. Se introduc în cuptorul cald timp de 20 de min. Sunt un deliciu.