TETAROM


 

Reţetele lui Anelis-Pâine din făină grâu întreg cu ceapă

Această făină se obţine prin măcinarea totală a bobului de grâu. Are de 6 ori mai multe fibre decât făina normală. Nu numai că este sănătoasă dar pâinea preparată din această făină este delicioasă.

Ingrediente: 700 gr făină grâu întreg, 350 ml apă, 1 cub de drojdie, 20 gr sare, 1 lingură zahăr pt. maia, 4 linguri ulei, 50 gr ceapă, un cub de unt.

Ceapa se căleşte într-o lingură de ulei. Se face o maia din drojdie, zahăr şi un pic de apă călduţă. După ce creşte maiaua, se amestecă cu făina, apa, uleiul, ceapa şi la final sarea. Se frământă, după care se lasă aluatul  la dospit la căldură, până îşi dublează volumul. Se aşează în tavă, după care se introduce în cuptorul cald timp de aproximativ 45 min la foc potrivit.  Pâinea caldă  se unge cu unt şi se acoperă cu un prosop curat. Deliciu.

Reţetele lui Anelis- Cremwurşti împletiţi

 Un răsfăţ, acest  aperitiv cu care vă veţi impresiona musafirii.

 Ingrediente: 500 gr făină, ½ cub drojdie, 150 ml lapte, 100 ml ulei, 1 ou, 1 linguriţă zahăr, un praf de sare, susan, 10 crenwurşti de pui.

Se amestecă drojdia cu laptele călduţ şi se lasă să lucreze. Se adaugă făina, uleiul şi la final sarea. Se frământă aluatul până se desprinde de pe mâini şi se lasă să crească. Crenwurşti de pui se taie în jumătate pe lungime. Aluatul se taie fâşii de 1,5 cm lăţime şi lungimea este lungimea crenwurştilor de pui. Se iau trei benzi de aluat şi două jumătăţi de crenwurşti de pui aliniaţi vertical. Puneţi invers 4 benzi de aluat şi se intercalează între crenwurşti de pui şi cele trei benzi de aluat. Se ung cu ou şi se presară susan. Se introduc la cuptor. Sunt gata când sunt rumeniţi.

Reţetele lui Anelis- Friptură marinată

Este metoda ideală pentru a face o friptură gustoasă. Singurul inconvenient este că trebuie să aşteptăm minim 6 ore până se marinează carnea. Se poate utiliza carne de porc sau de vită.

Ingrediente: 1 kg carne de porc sau de vită, ½ cană sos de soia, sucul de la o lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 1 ceapă mică tocată, 4 căţei de usturoi, 1 linguriţă ghimbir(facultativ), 2 linguri zahăr brun, ½ linguriţă piper negru.

Se introduce carnea în această marinată şi se lasă 6 ore la frigider. Se poate prepara la grill sau prăjită în ulei.

Rețetele lui Anelis-Supă de perișoare

O rețetă delicioasă și atât de simplu de făcut. Poate un pic mai altfel.

Ingrediente:

Pentru perisoare:
1 felie de pâine
500 gr carne tocată de porc
2 linguri ulei
50-100 gr orez
1 ceapă
1 ou
sare
1 legatură de pătrunjel
piper

Pentru ciorba:
0.5 l borș sau zeamă de varză
1 păstârnac
1 morcov
1 țelină mică
4 linguri de orez
1 ceapă
1 rădăcină de pătrunjel
1 ardei
3 litri de apă
sare
piper dupa gust
leuștean
150 ml suc de roșii

Mod de preparare:

Legumele se taie sub forma de cubulețe, dupa care se adaugă apă și se pun la fiert.

Între timp, se pregatesc perișoarele. Ceapa se curăță și se taie mărunt, se pune carnea, orezul ales și spălat. Ulterior, se adaugă uleiul, oul, pătrunjelul și miezul de la o felie de paine înmuiată în apă și stoarsă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust și se amestecă până când devine o compoziție omogenă, iar apoi se formează perișoarele.

Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă cele patru linguri de orez rămase, apoi perișoarele și se potrivește cu sare și bors. Se lasa sa mai fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi se pune în ciorbă și sucul de roșii. La final, se adaugă leuștean din borcan tocat marunt.

Reţetele lui Anelis-Reteşe

                

 Este o altfel de placintă învăţată de mama de la bunica. La ţară se făcea de multe ori când rămîneau fără pâine, deoarece se face foarte repede şi este foarte bună.

Se mănâncă unsă cu smântână de bivoliţă(ha, ha), orice altfel de smântână sau simplă.

 Ingrediente:1 kg făină, 2 ouă, 1 lingură sare, 1 praf de copt, 2 linguri smântână, 5 linguri ulei

Se frământă bine, adăugându-se apă minerală până se obţine un aluat ca la plăcintă. Se înparte în 10 buc. Se întinde aluatul rotund, se unge cu un pic de ulei, se presară un pic de sare, se rulează şi se răsuceşte ca un melc. Din nou se întinde aluatul sub formă rotundă. Se coace în tigaie cu un pic de ulei sau fără ulei.

Această reţetă se poate face şi de post dacă se renunţă la ouă şi smântână şi se pun 7 linguri de ulei.