Zilele Clujului


 

 

 


 

Reţetele lui Anelis- Friptură marinată

Este metoda ideală pentru a face o friptură gustoasă. Singurul inconvenient este că trebuie să aşteptăm minim 6 ore până se marinează carnea. Se poate utiliza carne de porc sau de vită.

Ingrediente: 1 kg carne de porc sau de vită, ½ cană sos de soia, sucul de la o lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 1 ceapă mică tocată, 4 căţei de usturoi, 1 linguriţă ghimbir(facultativ), 2 linguri zahăr brun, ½ linguriţă piper negru.

Se introduce carnea în această marinată şi se lasă 6 ore la frigider. Se poate prepara la grill sau prăjită în ulei.

Rețetele lui Anelis-Supă de perișoare

O rețetă delicioasă și atât de simplu de făcut. Poate un pic mai altfel.

Ingrediente:

Pentru perisoare:
1 felie de pâine
500 gr carne tocată de porc
2 linguri ulei
50-100 gr orez
1 ceapă
1 ou
sare
1 legatură de pătrunjel
piper

Pentru ciorba:
0.5 l borș sau zeamă de varză
1 păstârnac
1 morcov
1 țelină mică
4 linguri de orez
1 ceapă
1 rădăcină de pătrunjel
1 ardei
3 litri de apă
sare
piper dupa gust
leuștean
150 ml suc de roșii

Mod de preparare:

Legumele se taie sub forma de cubulețe, dupa care se adaugă apă și se pun la fiert.

Între timp, se pregatesc perișoarele. Ceapa se curăță și se taie mărunt, se pune carnea, orezul ales și spălat. Ulterior, se adaugă uleiul, oul, pătrunjelul și miezul de la o felie de paine înmuiată în apă și stoarsă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust și se amestecă până când devine o compoziție omogenă, iar apoi se formează perișoarele.

Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă cele patru linguri de orez rămase, apoi perișoarele și se potrivește cu sare și bors. Se lasa sa mai fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi se pune în ciorbă și sucul de roșii. La final, se adaugă leuștean din borcan tocat marunt.

Reţetele lui Anelis-Reteşe

                

 Este o altfel de placintă învăţată de mama de la bunica. La ţară se făcea de multe ori când rămîneau fără pâine, deoarece se face foarte repede şi este foarte bună.

Se mănâncă unsă cu smântână de bivoliţă(ha, ha), orice altfel de smântână sau simplă.

 Ingrediente:1 kg făină, 2 ouă, 1 lingură sare, 1 praf de copt, 2 linguri smântână, 5 linguri ulei

Se frământă bine, adăugându-se apă minerală până se obţine un aluat ca la plăcintă. Se înparte în 10 buc. Se întinde aluatul rotund, se unge cu un pic de ulei, se presară un pic de sare, se rulează şi se răsuceşte ca un melc. Din nou se întinde aluatul sub formă rotundă. Se coace în tigaie cu un pic de ulei sau fără ulei.

Această reţetă se poate face şi de post dacă se renunţă la ouă şi smântână şi se pun 7 linguri de ulei.

Rețetele lui Anelis-“Piftele” din cartofi

Atât de simple dar atat de savuroase. Ca pe vremea bunicilor noastre.

Ingrediente: 4 cartofi mari, 1 ceapă mare, 1 dovlecel mic, 2 ouă, 1 lingură făină, sare, piper, ulei, frunze de pătrunjel verde tocat.

Se fierb cartofii în coajă, se lasă la racit, după care se rad pe răzătoarea mică. Dovlecelul se sărează și după 15 min se scurge apa lăsată. Se călește ceapa într-un pic de ulei, se adaugă cartofii rași și dovlecelul. După ce se răcește un pic compoziția se adaugă ouăle, făina și pătrunjelul verde tocat. Se asezonează cu sare și piper. Se formează chiflete aplatizate care se așează în tava de copt unsă cu un pic de ulei sau pe hârtie de copt, după care se introduc  în cuptorul cald și se lasă până devin rumene. Se servesc cu plăcere alături de cei dragi. 

Reţetele lui Anelis- Ceafă de porc marinată în oţet balsamic

Îmbinarea de arome de la acest preparat o să vă facă repetaţi reţeta foarte des pentru cei dragi, pe care o să îi daţi gata de la prima îmbucătură.

Ingrediente: 6 felii ceafă de porc,1 căciulie de usturoi presat, 120 ml oţet balsamic, 1 linguriţă zahăr, sare, piper, câteva linguri de  muştar, ulei.

Ceafa se asezonează cu sare şi piper şi se unge cu muştar. Usturoiul presat, zahărul se amestecă cu oţetul balsamic şi se toarnă peste feliile de carne. Se lasă la marinat 4 ore, după care se prăjeşte pe fiecare parte într-un pic de ulei.