Transmisiuni LIVE

 
27 IUNIE 2017
Ora 18.00-Psihologie si Viata cu Psihologul Cerasela Libeg -Invitat Conf. Univ..Dr. Adrian Rosan, de la UBB

trandafiri

Ne gasiti pe Facebook.

PSD Cluj-Dezbatere cu tema „Perspective transversale asupra dinamicii relațiile franco-române” este parte din amplul proiect „Sezonul cultural România - Franța”

Dezbaterea cu tema „Perspective transversale asupra dinamicii relațiile franco-române” este parte din amplul proiect „Sezonul cultural România - Franța”, fiind găzduită de Facultatea de Studii Europene (UBB Cluj-Napoca).

 

Invitat special a fost senatorul social-democrat Titus Corlățean, care recent a fost desemnat vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, mandat pe care-l va onora pe tot parcursul anului 2017.

 

Întrunirea a avut ca scop lansarea unor directive care să stea la baza negocierilor României cu Franța, dar și cu celelalte state europene, în contextul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.


Poate Franța să devină un și mai bun partener al României? Cum ar trebui să se comporte reprezentanții României în raport cu marile puteri europene? Acestea au fost principalele chestiuni la care s-au căutat răspunsuri, în cadrul întâlnirii de ieri. Atât profesorii universitari, cât și politicienii și reprezentanții societății civile prezenți la eveniment au lansat câteva argumente, evidențiind avantajele pe care România le poate exploata în relația cu Franța: comunitatea oamenilor de afaceri francezi, numărul impresionant de studenți francezi, parteneriatele academice, afinitățile culturale etc.

 

Senatorul clujean Vasile Ilea (membru în Comisia de Politică Externă a Senatului României) a prezentat un sumar al investițiilor companiilor franceze în România, consemnând impactul lor pozitiv pentru economia noastră: „Compania Dacia Pitești asigură între 2,4% și 2,8% din PIB-ul României. Producătorul de anvelope Michelin are, în fabricile din România, peste 3000 de angajați și își coordonează de la noi toată zona comercială din Europa centrală și de Sud. Anul trecut, la Ghimbav era lansată o fabrică de elicoptere H215, o investiție a Airbus de peste 52 de milioane de euro, în condițiile în care, pe platforma de lângă Brașov mai funcționează și compania Airbus Helicopters România, deținută de concernul franco-german în proporție de 51%”.  Senatorul Ilea a transmis că investitorii francezi sunt preocupați de măsurile adoptate de Guvern în privința pachetului de salarizare, dar și faptul că aceștia emit pretenții în privința unor măsuri de relaxare fiscală. El a mai adăugat că România nu trebuie să uite nici de drepturile românilor care muncesc în țările europene.


Titus Corlățean a concluzionat că nu există nicio temă care să nu poată fi bine gestionată în cadrul negocierilor politice dintre România și statele membre ale UE.  „Totul depinde de negociatori. Depinde doar de noi să ne impunem punctul de vedere. Sunt mult mai multe teme care ne unesc, decât cele care ne despart, iar România trebuie să-și concentreze atenția pe temele care ne avantajează, în relația cu Franța. Condițiile egale pentru muncitorii români, aceasta trebuie să devină temă prioritară în relația cu marile state europene” - a apreciat senatorul Titus Corlățean.    

   

La eveniment au participat:

 

Andrei Ţărnea, Comisarul General al României pentru Sezonul Cultural România-Franţa

Pascal Fesneau, Consulul Onorific al Franţei la Cluj-Napoca

Gabriela Ciot - Departamentul de Studii Europene și Guvernanță, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj-Napoca

Sergiu Mișcoiu - Conf. dr. Facultatea de Studii Europene (moderator și co-organizator)

Titus Corlăţean, senator, fost Ministru de Externe

Benoît Bavouset, Directorul Institutului Francez Cluj

Vasile Ilea, senator, Secretarul Comisiei de Politică Externă al Senatului României

Gérard Gondran, fost înalt funcţionar public francez

Cristina Pocol, Responsabil pentru Cooperări Francofone, USAMV, Cluj-Napoca

Vincent Henry, doctorand, Universitatea Paris-Est

Rafik Derridj, student, delegat al Tinerilor Republicani (JLR) din Transilvania

Valentina Gîdea, Responsabil pentru Cooperări Francofone, UBB, Cluj-Napoca

Cristina Burciu, deputat PSD

Horia Nasra, deputat, președinte PSD Cluj

Cornel Itu, deputat PSD

Remus Lăpușan - consilier județean, fost președinte PSD Cluj

Ziua Drapelului Naţional sărbătorită la Cluj-Napoca

Instituţia Prefectului-judeţul Cluj, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Divizia 4 Infanterie „Gemina”, organizează luni, 26 iunie, ora 9.45, o ceremonie publică dedicată Zilei Drapelului Naţional, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, în faţa Teatrului Naţional. Ceremonia este precedată deslujba de sfinţire a Drapelului Naţional care se va desfăşura în Catedrala Mitropolitană.

La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţii autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor publice civile şi militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.

* * *

Duminică, 25 iunie, începând cu ora 20.00, va avea loc ceremonialul de coborâre de pe catarg a Drapelului Naţional, care va fi depus în Catedrala Mitropolitană.

 

 

 

           

Presedintele Klaus Iohannis, înaintea consultărilor de luni de la Cotroceni: Noul premier trebuie să aibă o majoritate parlamentară în spate. Portretul conturat de şeful statului

 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie "integru, fără probleme penale şi cu o majoritate parlamentară în spate", evitând să spună din partea cărui partid va fi acesta.
Iohannis, înaintea consultărilor de luni de la Cotroceni: Noul premier trebuie să aibă o majoritate parlamentară în spate. Portretul conturat de şeful statului
Preşedintele a fost întrebat din ce partid va fi premierul pe care îl va desemna. Iniţial, Iohannis a răspuns cu o glumă: "Dintre politicienii de la Bucureşti. Aceasta a fost o glumă".
"Voi avea discuţii luni cu toate partidele , după care o să fac o evaluare proprie şi o să vă spun ce opinie am. (...) Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane", a continuat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a explicat că premierul pe care îl va numi trebuie să fie integru, fără probleme penale şi cu o majoritate în Parlament.
"Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate", a mai spus Iohannis.
Iohannis a fost chestionat cu privire la oportunitatea organizării unor alegeri anticipate. Şeful statului a expicat că pentru a se ajunge la acest lucru, trebuie ca ţara să ajungă să treacă printr-o "criză profundă", pe care nu şi-o doreşte. El a admis însă că este o variată constituţională, care poate fi luată în calcul.
"Alegerile anticipate sunt o măsură prevăzută de Constituţie, dar pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă şi nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur că ele nu vor fi niciodată excluse, însă aici depinde foarte mult de voturile din Parlament. Am văzut că în ţară se fac tot felul de scenarii, tot felul de politicieni îmi dau sfaturi, cum să numesc şi pe cine să numesc. În realitate, aceste lucruri, despre cine are sau nu o majoritate, se stabilesc prin vot. Majoritatea se stabileşte prin vot în Parlament", a mai spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu omologul francez, vineri, în marja Consiliului European de la Bruxelles

 
Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu președintele Franței, Emmanuel Macron, vineri dimineață, în marja Consiliului European de la Bruxelles.
Pe agenda discuțiilor se află teme din sfera relațiilor bilaterale, a afacerilor europene și a dosarelor internaționale, potrivit Administrației Prezidențiale.
Totodată, întrebat joi la sosirea la sediul Consiliului European dacă va discuta cu Macron despre aderarea României la Spațiul Schengen, Iohannis a răspuns: "Da, sigur o să discut. Este o temă importantă pentru noi".
Președintele Iohannis va mai participa, vineri, la sesiunea de lucru a Consiliului European, conform agendei șefului statului.
Principalele subiecte de pe agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles se referă la securitate și apărare, ocupare, creștere economică și competitivitate, migrație, schimbări climatice. Vor fi discutate, de asemenea, inițiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piața Unică Digitală, precum și relațiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, vor fi trecute în revistă cele mai recente evoluții legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
 

Președintele Klaus Iohannis participă la Consiliul European de la Bruxelles; întâlnire cu omologul francez, în marja reuniunii

 
Președintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 22 - 23 iunie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, urmând ca în marja reuniunii să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său francez Emmanuel Macron, informează Administrația Prezidențială.
"În marja Consiliului European, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea și o întâlnire cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Pe agenda de discuții figurează teme din sfera relațiilor bilaterale, a afacerilor europene și a dosarelor internaționale", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale transmis miercuri AGERPRES.
Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se referă la securitate și apărare, ocupare, creștere economică și competitivitate, migrație, schimbări climatice. De asemenea, vor fi discutate inițiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piața Unică Digitală, precum și relațiile externe ale Uniunii Europene.
Totodată, vor fi trecute în revistă și cele mai recente evoluții legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Referitor la domeniul de securitate și apărare, discuțiile vor avea în vedere principalele demersuri care trebuie întreprinse la nivel european pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii și creșterea nivelului de securitate internă a UE.
"Președintele Klaus Iohannis va reafirma disponibilitatea României de a participa în mod activ la identificarea și punerea în aplicare a celor mai bune măsuri de prevenire și contracarare a diverselor provocări la adresa securității cu care se confruntă Uniunea. În cadrul discuțiilor legate de politica comercială a Uniunii Europene, Președintele României va sublinia că UE trebuie să-și consolideze rolul de lider în promovarea comerțului liber și echitabil la nivel global, în vederea asigurării unei creșteri economice durabile, a locurilor de muncă și a inovării. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va reitera ideea modernizării instrumentelor de apărare comercială, pentru menținerea unui sistem eficient și modern împotriva practicilor concurențiale neloiale care amenință industria europeană. În contextul discuțiilor legate de Strategia europeană privind Piața Unică Digitală, Președintele României va susține atingerea deplină a obiectivelor acesteia, în vederea asigurării inovării, competitivității și creșterii durabile a UE, precum și a facilitării accesului cetățenilor și mediului de afaceri la noile oportunități digitale", mai precizează Administrația Prezidențială.
Cititi mai multe pe www.agerpres.ro