TETAROM


 

Ne gasiti pe Facebook.

Noaptea Muzeelor 2017. Lista şi programul instituţiilor din toată ţara

 
Muzeele din Cluj şi Alba participă sâmbătă la Programul European "Noaptea Muzeelor".
 
Potrivit Centrului Cultural Cluj, muzeele din Cluj-Napoca vor putea fi vizitate normal în prima parte a zilei de sâmbătă, urmând ca porţile să se deschidă din nou cu începere de la ora 19 şi până în jurul orei 1 a doua zi.
Zece persoane vor înnopta, în premieră, în Muzeul de Artă Cluj-Napoca, de Noaptea Muzeelor, la fel cum se întâmplă în marile muzee ale lumii, acestea urmând să participe la un tur ghidat condus de autorul unei expoziţii, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai noului val de pictori ai Şcolii de la Cluj.
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pregăteşte un program de expoziţii care doreşte să pună în valoare nu doar patrimoniul cultural al muzeului, ci şi creaţiile artiştilor contemporani.
”În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an 10 iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziţiei <A Full Rotation of the Moon>, Marius Bercea, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai noului val de pictori ai Şcolii de la Cluj, după care să înnopteze în muzeu, la fel cum se întâmplă în alte mari incinte expoziţionale precum Smithsonian Museum Washington DC, The American Museum of Natural History New York, Tate Britain London şi multe altele”, a informat Centrului Cultural Clujean.
Accesul celor zece persoane în muzeu se va realiza la ora 1, acestea urmând să servească o cină târzie alături de Marius Bercea, după care vor porni într-un tur ghidat special conceput pentru ele, având oportunitatea de a discuta liber despre picturile şi activitatea artistului.
La finele programului special de două ore, cei zece participanţi vor dormi într-una dintre camerele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului. Participanţii vor fi sfătuiţi să-şi aducă saci de dormit de acasă pentru a putea înnopta în condiţii decente în Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cei 10 vor fi aleşi de un juriu format din reprezentanţii Centrului Cultural Clujean şi ai Muzeului de Artă dintre persoanele care se vor înscrie pe pagina de socializare a Centrului.
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca funcţionează în Palatul Banffy, fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), un edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania.
La Noaptea Muzeelor participă şi muzeele din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Astfel, Vivariul UBB va inaugura noul spaţiu expoziţional dedicat ţestoaselor uriaşe din Africa, dar va pune la dispoziţia publicului şi expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale, 10 specii de peşti, 9 specii de micromamifere şi 6 specii de păsări.
Muzeul de Paleontologie - Stratigrafie al UBB propune pentru Noaptea Muzeelor o călătorie în trecut, pentru a cunoaşte lumea exotică din apele calde ale mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Astfel, fosilele expuse în Colecţia de paleontologie a Bazinului Transilvaniei sunt mărturii ale existenţei unei faune marine complexe cu ajutorul căreia se poate reconstitui evoluţia geologică a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani.
Muzeul de Istorie a al UBB organizează expoziţia temporară ”Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai” care îşi propune să scoată în evidenţă câteva evenimente importante din istoria universităţi clujene”, ce au avut loc în luna mai, în secole şi circumstanţe extrem de diferite”. Muzeul se poate vizita între orele 19-24.
Muzeul de Mineralogie UBB oferă publicului informaţii despre lumea mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative, vizitatorii având posibilitatea de a vedea atât materialul în formă brută, cât şi în formă prelucrată, finisată, gata de a fi montat sub formă de bijuterii. Programul de vizite, între orele 19-24.
Publicul va putea vizita gratuit de Noaptea Muzeelor şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - Colecţia de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei), unde sunt prezentate două colecţii permanente şi o expoziţie temporară: colecţia de istorie a farmaciei, colecţia de aparatură medicală şi expoziţia „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală din vechile farmacii transilvănene”.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează mai multe evenimente, atât la sediul instituţiei – Palatul Reduta, din centrul municipiului Cluj-Napoca, cât şi în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, secţia în aer liber.
”Festivalul Naţional de Ceramică Contemporană CAOLIN este, în acest an, la editia a IV-a. Evenimentul oferă o imagine elocventă a evoluţiei artei ceramice româneşti, care se exprimă astăzi într-o impresionantă diversitate stilistică si semantică. Evenimentul va cuprinde o expoziţie cu vânzare cu 19 artişti, iar tipurile de ceramică expuse sunt: produse utilitare, bijuterie contemporană, obiecte de design şi decorative. De asemenea, vor avea loc ateliere gratuite şi demonstraţii de creaţie pe suport ceramic susţinute de profesori ai Liceului de Arte Plastice din Cluj, de membri ai asociaţiei Terra Dacica Aeterna şi de artişti ai Fabricii de Pensule”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj.
Programul de vizitare va fi între orele 13 – 01, Palatul Reduta, şi 10-18 Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia”, accesul publicului fiind gratuit.
La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truţa” din localitatea Floreşti, administrat de Compania de Apă „Someş” SA, se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor, punând la dispoziţia clujenilor interesaţi un mijloc de transport gratuit, cu plecare periodică din zona parcărilor din Pieţei Unirii, în intervalul 20.00 – 01.00. Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcţionării Uzinelor de Apă şi Canalizare ale oraşului Cluj, unelte specifice activităţii de asigurare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi o colecţie inedită de capace de canal din Europa.
Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central prezintă expoziţia de fotografie „Clujul are farmec”, iar Muzeul Mitropoliei Clujului invită vizitatorii în Noaptea Muzeelor la expoziţii, ateliere demonstrative de pictură şi restaurare, intermezzo muzical şi o prezentare a icoanele făcătoare de minune ale Maicii Domnului de la Ilişua (1673), aflată în colecţia Muzeului Mitropoliei, şi cea de la Mănăstirea Strâmba din judeţul Sălaj (1673), care poartă amprenta pictorului Luca din Iclod, cel care a pictat şi Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nicula, în 1681.
Noaptea Muzeelor va fi marcată şi în ambianţa medievală a Centrului de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor când cornul străjerilor va suna de nouă ori.
„La intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci şi oaspeţii sosiţi în Oraşul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliştea romantică a cavalerilor şi domniţelor care profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitură şi surprize şip entru cei mici”, au anunţat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.
De asemenea, Noaptea Muzeelor va înseamna acces gratuit şi pentru persoanele care vor vizita Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea şi Galeria de Artă a Muzeului Municipal Dej.
La Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea, poeta Minerva Chira îşi va prezenta volumul de poezie „Drumul pe sub pământ duce în cer?”, iar pe parcursul evenimentului vor putea fi vizitate expoziţiile permanente ale muzeului: expoziţia memorială dedicată vieţii şi operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziţia etnografică din „Casa Albă”, expoziţia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată atât în Casa „Ady Endre”, cât şi la parterul Castelului, precum şi expoziţia temporară „Icoana” - expoziţie de icoane pe sticlă şi lemn din colecţiile Muzeului Memorial „Octavian Goga”.
 
...