trandafiri

Ne gasiti pe Facebook.

Bocelli la Cluj-Napoca -2017

Bocelli la Cluj-Napoca -2017

 

 

Sa ne cunoastem orasul - Ansamblu monumental Matei Corvin


Ansamblul monumental Matia Corvin, alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matia (ecvestru) și pe cei patru generali ai săi, a fost dezvelită în anul 1902 în Piața Mare a Clujului. Macheta lucrării, operă a artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey, a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Monumentul clujean a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orașului.

Ideea înălțării la Cluj a unei statui a lui Matia Corvin datează încă din 1882, an în care Consiliul Legislativ Orășenesc Cluj a stabilit executarea unui monument în cinstea marelui fiu al orașului. Macheta lui János Fadrusz a fost aprobată în unanimitate de autoritățile locale în anul 1894. Arhitectul Lajos Pákey a realizat proiectul soclului statuii, reprezentând un bastion al zidului cetății ClujuluiStatuia ecvestră a lui Matia Corvin se remarcă prin poziționarea tuturor celor patru copite ale calului pe sol, ceea ce, conform tradiției, înseamnă că personajul aflat pe cal a murit de moarte naturală, și nu în luptă.

Monumentul a fost finanțat prin subscripții publice. Costurile mari ale realizării monumentului au întârziat inaugurarea, astfel că festivitățile au avut loc abia în 12 octombrie 1902. Statuile din bronz ale lui Matia Corvin și ale celor patru comandanți au fost aduse cu trenul de la Budapesta și transportate pe șinele unei vechi linii de tramvai cu cai până în centrul Clujului, unde au fost amplasate pe soclul din piatră. Pentru a rămâne în memoria Clujului, János Fadrusz a dat chipul său uneia dintre personalitățile din bronz care-l străjuiesc pe regele Matia, anume generalului Ștefan Báthory.

În anul 1919 au existat demersuri pentru înlăturarea sau mutarea monumentului, considerat ca un relict al naționalismului maghiar. Istoricul Nicolae Iorga a găsit soluția salvării monumentului, prin evidențierea originii române a regelui Matia pe o plăcuță trilingvă amplasată pe latura nordică a postamentului.[1] În anul 1940 inscripția respectivă a fost îndepărtată. În anul 1992 primarul Gheorghe Funar a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe latura sudică, la fațadă. Cu ocazia restaurării monumentului în anul 2010 plăcuța cu citatul respectiv a fost mai întâi înlăturată complet, apoi așezată pe postament în data de 23 mai 2011.[2] În contextul unor plângeri penale legate de amplasarea neautorizată a plăcuței, membrii Grupului de Inițiativă Bolyai au lipit în data de 18 iulie 2011 peste plăcuța neautorizată un text care evidențiază colaborarea ungaro-moldoveană pe frontul antiotoman, concretizată în Victoria de la Vaslui din 1475, text îndepărtat la scurt timp, în favoarea plăcuței cu referire la confruntarea ungaro-moldoveană de la Baia, din 1467.[3]

Ansamblul monumental Matia Corvin a fost restaurat între anii 2010-2011, acțiune finanțată de ministerele culturii din România și Ungaria. Conducătorul artistic al restaurării a fost maestrul Tibor Kolozsi.[4]

Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc în data de 2 aprilie 2011, în prezența premierului Emil Boc și ministrului culturii Hunor Kelemen.[5] Din partea guvernului ungar au fost prezenți la ceremonie Zsolt Semjén, Miklós Réthelyi și Géza Szőcs. În cadrul ceremoniei au mai luat cuvântul László Tökes și Lajos Kántor, iar un grup de elevi ai Colegiului Bethlen din Aiud a prezentat un program de dansuri din epoca renașterii.[6]

Statuia ecvestră a monumentului este evocată, ca simbol al orașului și al eroismului, în romanul foarte scurt al lui Gib I. MihăescuFemeia de ciocolată, publicat în 1933.

Monumentul este compus dintr-o statuie ecvestră a regelui Matia Corvin, în fața căreia sunt plasate următoarele 4 statui (de la stânga spre dreapta):

Pe soclu s-a aflat inițial inscripția maghiară Mátyás Király (Regele Matia, între 1902-1918), înlocuită apoi cu Matei Corvinul (1918-1940), Mátyás Király (1940-1944), Mathias Rex (după 1944 până în prezent).

 

 

Sa mai si radem ! 24 iunie 2017

Sa mai si radem ! 24 iunie 2017

Tenorul Andrea Bocelli și naistul Gheorghe Zamfir - joi și duminică, în duet la București și Cluj-Napoca

 
Tenorul Andrea Bocelli și naistul Gheorghe Zamfir vor cânta în duet, în două concerte, la București, în Piața Constituției, și la Cluj-Napoca, pe Cluj Arena, în zilele de joi și duminică, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
"Reamintim faptul că, pe scenă, invitații deja anunțați, nume sonore ale industriei muzicale, precum Andrea Griminelli, Ilaria Della Bidia, Elisa Balbo, Elizabeth Sombart, maestrul neîntrecut al naiului, îndrăgitul Gheorghe Zamfir și copilul-minune al pianului, Fabiani Prcsina, vor fi acompaniați de artiști ai Orchestrei și Corului Operei Naționale București și de cei ai Orchestrei și Corului Operei Naționale din Cluj-Napoca, cu o componentă de peste 70 de instrumentiști și 60 de coriști", precizează sursa citată.
O nouă surpriză anunțată de către organizatori este un moment artistic de dans, o coregrafie special creată pentru cele două evenimente de către Mihai Petre.
"Echipa de dansatori va fi formată din Paolo Campigotto și Alina Petre, care au adunat în palmares numeroase premii, fiind multipli campioni ai României la diverse competiții, însă și cu premii importante la campionate de talie internațională", mai informează comunicatul.
Evenimentele sunt organizate de Quantum Media și susținute de Telekom România.

Expoziție de Fotografie, Vasile Dorolți, Silviu Gheție si Oleg Tishkovets, 22 iunie – 9 iulie 2017, la Muzeul de Arta

 
Expoziție de Fotografie, Vasile Dorolți, Silviu Gheție si Oleg Tishkovets, 22 iunie – 9 iulie 2017
Vernisaj: joi, 22 iunie 2017, ora 17.00
Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 22 iunie – 9 iulie 2017, expoziţia de fotografie a artiștilor Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Oleg Tishkovets. Expoziția eveniment prezintă trei artiști reprezentativi ai artei fotografice din România, membri ai Grupului „7 zile” din Baia Mare.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 22 iunie 2017, ora 17, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, curatorul expoziției fiind Feleki Istvàn, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai.
În cadrul evenimentului, Vasile Dorolți este prezent cu proiectul „Oameni și Cruci”, iar Silviu Gheție și Oleg Tishkovets cu o selecție din portofoliile de autor. Lucrările artiștilor reflectă dinamica vieții maramureșene.
Vasile Dorolți a început sa fotografieze la începutul anilor 1980. În vremea studenției devine membru al grupului de creație de pe lângă Fotoclubul “Universitatea” din Cluj-Napoca și membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România (până în anul 1989). Participă la numeroase expoziții de grup și expune personal în București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Suceava, Botoșani, Oradea, Iași. Este prezent cu expoziții și în străinătate: Franța, Ungaria, Polonia, Spania, Olanda.
Silviu Gheție fotoreporter în presa locală, este martorul discret, vigilent, observatorul atent și fotograful dedicat cotidianului banal, vieții de zi cu zi. Selecția expusă în cadrul expoziției de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca ne pune în față - onest, cu umor și ironie - câteva file din jurnalul întâmplărilor și al evenimentelor la care cei mai mulți dintre noi am fost și martori și actori. Silviu Gheție a publicat în: Clipa, Graiul MM, Archeus Baia Mare, Dilema, Numai pentru tine, Povești Adevărate, Gazeta Sporturilor, Foto-model, Academia Cațavencu, Formula As, Poesis, Kilometrul Zero, Exces (România), Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polonia), Lenswork (SUA), D Photo (Ucraina) etc. Artistul a expus în România, Olanda, Germania, Ungaria, Bulgaria, Belgia etc.
Oleg Tishkovets s-a născut în 1961 la Kiev, a absolvit cursurile Facultății de Arhitectură din Kiev și lucrează ca restaurator de icoane. Artistul a realizat o serie de grafică și fotografii ale caselor vechi din Kiev. În mai 2002, Oleg Tishkovets devine membru al Asociației Fotografice „7 zile” din Baia Mare. Lucrări ale artistului se găsesc în colecții personale din: Israel, Germania, SUA, Austria, România, Ungaria, Franța, Rusia, Estonia, Canada.
Expoziţia rămâne deschisă publicului până în data de 9 iulie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.