Ne gasiti pe Facebook.

UBB a depășit pragul anului 2016 la înscrierile pentru admiterea la facultate


Aproape 14.500 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele de înscriere pentru studiile la nivel licență (învățământ cu frecvență și învățământ la distanță) în primele 8 zile de Admitere la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cifra fiind mai mare decât numărul total de candidați înscriși la sesiunea de admitere din vara anului trecut.

În aceeaşi perioadă (12-19 iulie 2017), peste 3.300 de candidați și-au depus dosarele pentru unul dintre locurile oferite de UBB la nivelul programelor de master.

În timp ce o parte dintre facultățile Universității Babeș-Bolyai au încheiat deja perioada de înscriere, candidații unora dintre ele mai au la dispoziție două zile pentru a-și depune dosarele, urmând ca rezultatele finale ale concursului de admitere să fie cunoscute până la sfârșitul acestei luni.

Perioada de admitere la Universitatea Babeș-Bolyai este cuprinsă între 12 și 31 iulie 2017, calendarul admiterii, taxele şi toate informaţiile necesare candidaţilor fiind accesibile la adresa: http://admitere.ubbcluj.ro.

Absolvenţii de liceu au la dispoziţie aproape 5.000de locuri bugetate, peste 9.200 de locuri în regim cu taxă și 2.650 de locuri pentru învățământul la distanță și învățământul cu frecvență redusă.

La rândul lor, absolvenţii de facultate care doresc să se înscrie la master pot opta pentru unul dintre cele peste 3.500 de locuri la buget, peste 6.600 de locuri la taxă și aproximativ 900 de locuri pentru învățământul cu frecvență redusă.

Pe întreaga perioadă a admiterii, Universitatea Babeş-Bolyai pune la dispoziţia candidaţilor un număr de 440 de locuri în căminele proprii din Campusul Studențesc Hașdeu. 

Reabilitare cu fonduri europene a celei mai importante case tradiționale din Sălaj

 
O casă tradițională din lemn, datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, aflată pe lista monumentelor istorice și catalogată de specialiștii în etnografie ca fiind cea mai veche și mai importantă din Sălaj, este reabilitată în prezent, în cadrul unui proiect european în valoare de 174.000 de euro.
Cunoscută drept "Casa Lupuț din Cizer", imobilul, ce era înainte de reabilitare la un pas de colaps, cu acoperișul din paie distrus în mare parte și structura de lemn putrezită, a avut, de-a lungul vremii, inclusiv destinația de biserică, numele lui fiind legat și de un alt monument reprezentativ din localitate, biserica de lemn a lui Horea, mutată între timp la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Casa este amplasată actualmente în spatele școlii ce poartă numele fostului conducător al răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, Vasile Ursu, cunoscut ca Horea, ce și-a legat destinul de localitatea sălăjeană prin biserica ce a clădit-o aici către finalul secolului al XVIII-lea. Potrivit legendelor locale, meșterii ce au lucrat la ridicarea lăcașului de cult sub îndrumarea lui Horea au stat chiar în casa ce ce este reabilitată în prezent, ce era la vremea respectivă una din cele mai mari și mai frumoase construcții de lemn din sat.
Construită inițial lângă o vale ce o inunda aproape în fiecare primăvară, casa a fost mutată, pentru a fi salvată, în spatele școlii noi, în 1987. Casa are o valoare arhitecturală deosebită, datorită vechimii, amplorii construcției, motivelor decorative din portalul ușii interioare, din cadrele ferestrelor și din stâlpii târnațului. Valoarea ei derivă și din faptul că este una din ultimele case cu paie, fiind reprezentativă pentru toată regiunea de sub Meseș. 
"Practic, casa aceea este cea mai importantă casă veche din județul Sălaj în momentul de față. Mai existau două case, la Călacea și la Bezdez, de sfârșit de secol XVIII, iar aceasta este de dinainte de 1750. În plus, și ca mărime și ca elemente ornamentale, este unică. Și ca tehnică de construcție, din bârne de stejar rotunde, trimite spre prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Plus tradiția locală, care spune că în casa aceea au stat meșterii cât timp s-a făcut biserica lui Horea, tot din Cizer, care e din 1773, datată, cu inscripție. A servit și ca biserică, fiind casă cu un spațiu foarte mare. Tradiția locală așa spune", afirma, în urmă cu doi ani. Augustin Goia, cercetător expert la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și unul dintre cei buni cunoscători ai patrimoniului cultural tradițional din Sălaj.
...

Kenny Rogers își va susține concertul de adio în octombrie la Nashville

Ultimul concert al veteranului cântăreț de muzică country Kenny Rogers va avea loc la 25 octombrie la Nashville (Tennessee, SUA), la care va avea invitați celebri precum Dolly Parton, relatează EFE.
Potrivit unui interviu al artistului acordat revistei Rolling Stones, ''All In for the Gambler: Kenny Rogers' Farewell Concert Celebration'' va fi concertul său de adio după peste șase decenii de carieră marcate de mari succese precum ''The Gambler'' sau ''Just Dropped In''.
"Mobilitatea mea a devenit un lucru ciudat și nu îmi place să ies pe scenă și să-mi cer scuze (...). Am avut o viață frumoasă, nu mă pot plânge, dar cred că a sosit timpul să mă opresc", a explicat artistul. 
 
Cititi mai multe pe www.agerpres.ro

Poza zilei -19 iulie 2016

Poza zilei -19 iulie 2016

Copiii trebuie sa mai si citeasca ! Program estival de lectură la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”

Program estival de lectură la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”

Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 18 iulie - 8 august 2017 Programul estival de lectură „E vremea cititului”.
Activitatea care marchează startul acestui program va avea loc marţi, 18 iulie a.c., începând cu ora 11.00, la Secţia pentru copii a bibliotecii. Copiii participanţi vor descoperi că lectura poate fi distractivă, vor cunoaşte alţi copii alături de care se vor simţi bine în bibliotecă şi se vor bucura de beneficiile cititului. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani sunt aşteptaţi să se înscrie la sediul central al bibliotecii: Calea Dorobanţilor, nr. 104, parter est, prin telefon: 0264.595620 sau prin e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .
Prin desfăşurarea activităţilor din cadrul acestui program se urmăreşte încurajarea lecturii în timpul verii și prevenirea declinului în dezvoltarea deprinderilor de citire, declin care apare dacă în timpul vacanței copiii nu citesc suficient. Programele estivale de lectură sunt distractive și se dovedesc a fi un mod palpitant de a-i stimula pe copiii care în cursul vacanței de vară ajung să se plictisească.
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” este unul dintre cei 17 parteneri ai grupului Citim Împreună România, care coordonează programul estival de lectură. Acesta este format din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari, dar și părinți sau bunici care au în comun nu doar dragostea pentru cărți, ci și bucuria de a vedea copii și adulți citind împreună. Grupul Citim Împreună România a fost lansat pentru a promova beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și al celor ce au grijă de ei.