Transmisiuni LIVE

Cafe Society - invitata Cristina Grigore 

Povestea de marti de seara - invitata Balan Samfira

TETAROM


 

Ne gasiti pe Facebook.

Câştigurile din sănătate şi administraţie publică s-au majorat cu aproape 30% faţă de anul trecut

 
În luna august un român avea un câştig salarial mediu de 2.364 lei, cu 27 de lei mai puţin faţă de iulie, însă cu 288 de lei mai mare decât anul trecut în aceeaşi lună. Cele mai mari majorări au fost în sănătate şi administraţie publică.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 2.364 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 27 lei (-1,1%), însă cu 13,9% mai mare decât anul trecut în august, când era de 2.076 lei. În luna iulie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.391 lei, în creştere faţă de luna iunie cu 11 lei (+0,5%). În august, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). 
Cele mai mari creşteri, pentru bugetari           
În sectorul bugetar s-au înregistrat majorări ale câştigului salarial mediu net, însă, de 0,7% comparativ cu luna precedentă. Scăderi au fost înregistrate în învăţământ, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială. 
Cu toate acestea, faţă de anul trecut în august, creşterile câştigului salarial mediu net au fost majore în sistemul public: de 28,9% în sănătate, 28,3% în administraţie publică şi 14,8% în învăţământ. Aceste creşteri sunt mult mai mari decât media pe economie, de 13,9%.
...